Esranges nya ramp redo för satellituppskjutning

Raketuppskjutningsplatsen på Esrange. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rymden (TT)

Många års planering och väntan är över. Nu är datumet satt för invigningen av rymdbasen Esranges ramp för satellituppskjutningar – den första på europeisk mark.

Den 13 januari inviger kungen Spaceport Esrange, som den kommer att heta, i Kiruna, meddelar svenska rymdbolaget SSC (Swedish Space Corporation). På plats väntas även bland andra statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen delta, enligt SVT Norrbotten.

Spaceport Esrange blir då den första anläggningen för uppskjutning av satelliter på europeisk mark. Sedan tidigare har satelliter skickats ut från EU:s rymdbas på andra sidan Atlanten i Franska Guyana.

Förutom att skjuta upp satelliter i omloppsbana kommer basen även att användas för EU:s testprojekt med återanvändbara raketer.

"Det här är ett jättestort steg för SSC, för Sverige, för Europa och resten av världen. Satelliter är avgörande för många funktioner i det dagliga livet i dagens moderna värld, och behovet av dem kommer bara att öka under de kommande åren när rymden kommer att spela en ännu viktigare roll", säger Stefan Gardefjord, vd på SSC, i ett pressmeddelande.

Förmågan att sända upp satelliter från svensk mark har varit en av målsättningarna som togs fram i regeringens rymdstrategi från 2018.

Enligt SCC väntas antalet satelliter öka i rask takt från dagens 5 000 till mer än 10 000 under de närmaste åren. 2040 kan det totala antalet satelliter vara så många som 100 000.

Den första satellituppskjutningen på svensk mark beräknas ske i slutet av 2023.

Fakta

Sveriges rymdverksamhet inleddes 1961 när den första svenska raketuppskjutningen genomfördes vid den så kallade Robotbyråns försöksplats i Norrbotten. Raketen fick smeknamnet Plutnik.

Fem år senare grundades rymdbasen Esrange nära Kiruna, och 1972 bildades en svensk rymdmyndighet, Rymdstyrelsen, och ett statligt bolag, Rymdbolaget. Idag finns flera företag i landet som arbetar med rymdverksamhet och Sverige har under åren byggt flera satelliter.

Under 2018 tog regeringen för första gången fram en nationell rymdstrategi, för att stärka den svenska rymdverksamheten. I strategin ingår att rymdbasen Esrange moderniseras och utvecklas.