ELKRISEN

Reglerna som sätter krokben för elstödet

Krångliga regler ska lotsa fram elstöd till företag. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Förslaget om elstöd till företag håller inte för EU-reglerna, enligt regeringen. Men Energimarknadsinspektionen slår ifrån sig.

– Vi bedömer aldrig enligt statsstödsreglerna, säger ställföreträdande generaldirektör Therése Hindman Persson.

Energiminister Ebba Busch (KD) meddelade på torsdagen att regeringen drar tillbaka förslaget om elstöd till företag. Det skulle inte ha passerat EU:s nålsöga – statsstödsreglerna, var Buschs bedömning som därmed indirekt pekar finger åt myndigheterna.

Förslaget togs ursprungligen fram av Svenska kraftnät (Svk), men tillsynsmyndigheten EI skruvade på elstödsförslaget för företagen, eftersom det inte skulle hålla enligt EU:s så kallade krisinterventionsförordning. Detta eftersom EU-reglerna, enligt denna förordning, inte godkänner att företag som kanske inte haft några fördyringar, ändå skulle få stöd med Svk:s förslag som var mer schablonmässigt utformat – lika stöd för alla företag oavsett faktiska kostnader.

– Det är bara mot det regelverket vi prövar, säger Therése Hindman Persson.

Annat regelverk

Problemet var att EI:s förslag med tak för företagsstödet i sin tur måste lira med EU:s statsstödsregler. Hade då inte EI kollat av det? Nej, eftersom det inte är myndighetens uppgift.

– Vi gör ingen statsstödsprövning, säger Therése Hindman Persson.

Den frågan passades vidare till regeringen, som aldrig ansökte hos EU, men där underhandsbedömningen blev att det inte skulle gå.

Hindman Persson konstaterar att detta blivit olyckligt eftersom alla vill få det här stödet på plats så fort som möjligt. Men EU:s regelverk är komplext och har ändrats fort under året. Hon pekar bland annat på att EU:s krisinterventionsförordning inte fanns på plats när Svenska kraftnät började ta fram sitt förslag på elstöd.

Förhoppningsvis fortare

Senast den 4 januari ska Svenska kraftnät ha kommit in med en ny ansökan om elstöd, enligt regeringens beslut. Det är snabba puckar med andra ord.

Hur snabba kommer då EI vara att tillstyrka eller avslå det nya förslaget?

– Det går verkligen inte att svara på, vi vet ju inte vad som kommer in, säger Therése Hindman Persson.

Förra gången, i höstas, tog det cirka tre veckor.

– Förhoppningsvis går det här fortare, säger hon, men det förutsätter att det denna gång ligger i linje med EU:s krisinterventionsförordning.

Svenska kraftnät hade på torsdagen ingen kommentar att ge, utan vill invänta den faktiska beställningen från regeringen.

Olle Lindström/TT