ELKRISEN

S föreslår initiativ om elpriserna

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och gruppledare i näringsutskottet Fredrik Olovsson (S) presenterar åtgärder mot höga elpriser. Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Socialdemokraterna lägger i dag fram ett initiativ i finansutskottet som går ut på att hushåll och företag i hela landet ska kunna få elstöd.

– Det är dags för Ulf Kristersson att lägga all prestige åt sidan, säger S-ledaren Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med den energipolitiske talespersonen Fredrik Olovsson.

– Vi vill också att de med höga elräkningar i norr ska få ta del av stödet, säger Olovsson.

– Det finns pengar till det, säger Olovsson och syftar på att det väntas bli miljarder över i den summa om 55 miljarder i flaskhalsavgifter när hushållen i södra och mellersta Sverige väl har fått stöd.

Initiativet har små möjligheter att få stöd i riksdagen, det skulle i så fall krävas att regeringen ändrar sig eller att Sverigedemokraterna skulle stödja det.

– Det är ett bra initiativ, säger Magdalena Andersson när hon får frågan om hon tror att det går att få en majoritet i riksdagen för S-förslaget.