ELKRISEN

Nytt EU-försök få pristak på gas

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Trycket är hårt när EU-länderna gör ännu ett försök att enas om ett pristak på gas. ”Europa har inte mer tid att förlora”, manar mötesledaren Jozef Síkela från Tjeckien.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och hennes kollegor från övriga EU har redan hunnit avverka ett antal extramöten under hösten.

Nu kommer ytterligare ett, då länderna återigen försöker komma till avslut när det gäller ett pristak på naturgas.

– Om den bästa möjliga lösningen inte kan nås omedelbart så måste i alla fall den näst bästa eller tredje bästa lösningen antas, manar mötesledaren, ordförandelandet Tjeckiens industriminister Jozef Síkela på väg in till mötet.

– Medborgare och företag i Europa förväntar sig att vi ska komma fram med en tydlig lösning, säger Síkela.

Kamp om taknivå

Oenighet har länge rått mellan dem som vill ha ett lågt pristak för att det verkligen ska kunna användas – och dem som önskar sätta ribban högt för att undvika att leverantörerna vänder sig till andra marknader i stället.

Busch varslar om att det inte kommer att bli enkelt.

– Det blir svåra diskussioner i dag. Det finns vissa förutsättningar för att kunna gå i hamn, men det är många parametrar, många faktorer som ska gå åt samma håll om vi ska kunna nå en överenskommelse, säger hon på väg in till mötet.

Försiktigt Sverige

Sverige ligger relativt lågt i diskussionen om det eventuella pristakets höjd, både på grund av låg svensk gasanvändning men också eftersom Sverige tar över från Tjeckien som ministerrådets ordförandeland från och med nyår.

– Det viktiga har varit övergripande faktorer om att värna stabiliteten i systemet och se till att vi inte driver på en ökad användning i onödan, men i övrigt är vi beredda att stötta olika kompromisser som kan ha en positiv och dämpande effekt på priserna, säger Busch i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT