KRIGET I UKRAINA

Kreml ger kalla handen till Bidens fredstrevare

Det var då. Joe Biden och Vladimir Putin skakar hand i schweiziska Genève i juni 2021. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Ukraina (TT-AFP)

Kreml avvisar fredstrevaren från USA:s president Joe Biden, som under torsdagen sade sig vara redo att sitta ned med Vladimir Putin.

På marken fortgår det blodiga kriget. Mellan 10 000 och 13 000 ukrainska soldater har dödats sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari, uppger Volodymyr Zelenskyjs medarbetare.

Under torsdagens möte mellan USA:s president Joe Biden och hans franske motsvarighet Emmanuel Macron sade Biden att han är redo att träffa Vladimir Putin om den ryske presidenten bestämmer sig för att han vill få ett slut på kriget.

Men från Moskva blir det kalla handen till Bidens fredstrevare.

– Vad sade president Biden egentligen? Han sade att förhandlingar bara kan ske om Putin lämnar Ukraina, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till reportrar i Moskva på fredagen och tillägger att det är ett villkor som Moskva definitivt inte är redo att acceptera.

Att USA inte erkänner de områden som Ryssland – i strid med folkrätten – säger sig ha annekterat i Ukraina är ytterligare ett problem för eventuella samtal, uppger Peskov.

Oklara uppgifter om döda

Minst 10 000 ukrainska soldater har dödats sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari, uppger Volodymyr Zelenskyjs medarbetare på fredagen.

– Vi har officiella uppskattningar från generalstaben och de är mellan 10 000 och 13 000 döda, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainske presidenten, till den ukrainska tv-kanalen 24.

Båda sidor har varit vaga om antalet stupade soldater. I somras uppgav Zelenskyj att omkring 60–100 soldater stupade om dagen, medan Ryssland bekräftade 6 000 döda i september.

Ukrainska försvarsdepartementet uppger att nästan 90 000 fiender har "eliminerats" från den 24 februari till den 1 december.

USA-generalen Mark Milley uppskattade tidigare under hösten att omkring 100 000 soldater på vardera sida kriget dödats eller skadats i Ukraina.

Marin: Europa inte starkt nog

Finlands statsminister Sanna Marin säger att Rysslands invasion av Ukraina har blottat europeisk svaghet och misstag i bemötandet av Ryssland.

– Jag måste vara väldigt ärlig nu, brutalt ärlig. Europa är inte starkt nog just nu. Vi skulle ha haft problem utan USA, säger hon till tankesmedjan Lowy Institute under ett besök i Australien.

Misslyckad strategi

Hon konstaterar att USA har varit avgörande för att förse Kiev med vapen, ekonomiskt stöd och humanitär hjälp.

– Vi måste se till att vi också bygger upp den kapaciteten när det kommer till det europeiska försvaret, den europeiska försvarsindustrin och se till att vi kan hantera andra situationer, säger hon.

Hon säger att EU borde ha lyssnat på Polen och Estland som länge manat till en hårdare linje mot Ryssland, och att EU:s strategi med att i stället knyta närmare ekonomiska band genom bland annat gasköp misslyckats.

– De bryr sig inte om ekonomiska band, de bryr sig inte om sanktioner, säger Marin.

En begravning den 26 november för en ukrainsk soldat som stupat i Charkivområdet. Bild: Andrew Kravtjenko/AP/TT
Finlands statsminister Sanna Marin tillsammans med Australiens premiärminister Anthony Albanese under det finländska besöket i Sydney. Bild: Mark Baker/AP/TT