EU:S FRAMTID

EU: Inga pengar till Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán bockar för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett EU-toppmöte i oktober. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Både ja och nej till pengar – men med rejäla förbehåll. Så blir beskedet när EU-kommissionen nu ger sin syn på om Ungern ska få de EU-bidrag som frusit inne på grund av bristande åtgärder mot korruption och bedrägeri.

EU-kommissionen anser som väntat att Ungern inte har gjort tillräckligt för att få ut de 7,5 miljarder euro som hållits inne sedan i september.

Däremot ges – också som väntat – tummen upp för Ungerns del av EU:s stora stödfond efter coronapandemin. Pengarna där, 5,8 miljarder euro, kommer dock inte att betalas ut förrän Ungern implementerat utlovade åtgärder.

– Inga pengar kommer att flöda innan milstolparna har uppnåtts, betonar EU:s finansansvarige förste vice ordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.

De avgörande besluten om kommissions förslag ska nu tas av EU-ländernas finansministrar. Preliminärt ska det ske nästa tisdag, den 6 december – även om det redan öppnats för att det kan bli tal om ett extrainsatt finansministermöte veckan därpå i stället.

I diskussionerna ingår samtidigt också önskemål från både EU-kommissionen och samtliga andra EU-länder om att Ungern dessutom behöver säga ja till ett omfattande stödpaket för Ukraina och sluta blockera införandet av en gemensam miniminivå för bolagsbeskattning.

Wiktor Nummelin/TT