DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Liten tro på genombrott för Natoansökan

Inför veckans Natomöte har generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanat Ungern och Turkiet att så snart som möjligt godkänna Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP

Politik (TT)

Nato ökar trycket på Turkiet och Ungern att godkänna Sverige och Finland som nya Natomedlemmar.

Turkiet har öppnat för diskussion – men några stora framgångar väntas inte på Natomötet i Bukarest.

– Vi kommer att utbyta åsikter, men i slutändan handlar det om att leva upp till det trepartsavtal som skrevs under vid Natomötet i Madrid i somras mellan Sverige, Finland och Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström (M) när han anländer till mötet och får frågan om han väntar sig några framsteg i Sveriges anslutningsprocess till Nato.

Billström säger att han är mycket glad över att få vara med som inbjuden på mötet.

Han får frågan om vad han anser om att Turkiet säger att Sverige inte gör tillräckligt för att det turkiska parlamentet ska kunna godkänna Sveriges medlemskap i Nato.

– Vi anser att är vi är på god väg mot att uppfylla avtalets punkter, säger Billström och poängterar att det inte bara handlar om att Sverige ska följa avtalet, Turkiet ska också göra det enklare för det svenska rättsväsendet att komma åt personer i Turkiet som är misstänkta för brott i Sverige.

Natoländernas utrikesministrar ses för ett tvådagarsmöte i den rumänska huvudstaden. Som blivande medlemmar, så kallade invitees, är även Sverige och Finland inbjudna.

Det är första gången en svensk utrikesminister deltar på de premisserna.

– Jag är mycket glad över att vara här och jag tror att det blir ett givande möte, säger Tobias Billström.

Under mötet får Sverige och Finland en möjlighet att ses på tumanhand med Turkiet. Utrikesminister Mevlüt Cavusoglu öppnade på måndagen för diskussioner om Natoansökningarna.

Inför Natomötet har alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg pressat på för en ratificering.

Inget genombrott

I fredags uppmanade han Turkiet och Ungern att så snart som möjligt ge sitt godkännande.

– Det är dags att slutföra anslutningsprocessen och välkomna (Sverige och Finland) som fullvärdiga medlemmar i vår allians. Detta kommer att göra dem säkrare, Nato starkare och det euroatlantiska området säkrare, sade Stoltenberg.

Bedömare räknar dock inte med några stora framsteg i Bukarest. Utrikesminister Tobias Billström (M) tror inte på något genombrott, men ser en möjlighet att "utbyta åsikter" med Turkiet. Den turkiske utrikesministern har sagt att det blir ett möte mellan Turkiet, Sverige och Finland i Bukarest.

Ungern meddelade nyligen att man planerar att ge Sverige och Finland tummen upp i februari. Men de utdragna samtalen mellan Sverige och Turkiet tros fortsätta långt in på 2023.

Billström ska inom kort åka till Turkiet, enligt egen utsago.

Samtidigt uppgav regeringens chefsförhandlare Oscar Stenström i fredags att Turkiet anser att Sverige gör framsteg i förhandlingarna.

Jens Stoltenberg har också börjat gå allt längre i sina säkerhetsförsäkringar till Sverige och Finland.

– Det står helt klart: Om det skulle ske någon attack eller aggressiv handling mot Finland eller Sverige är det otänkbart att Nato inte skulle reagera, sade han i fredags.

Mer vapen till Ukraina

Den dominerande frågan på Natomötet är dock det ryska anfallskriget mot Ukraina och det överhängande behovet av mer stöd till landet.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltar vid en informell arbetsmiddag för att tala om vad som behövs, både akut och mer långsiktigt. Högst upp på önskelistan står ökat skydd mot ryska robotar. Men Stoltenberg har sagt att han också väntar sig löften från medlemsländerna om utökade leveranser av annat när Ukraina nu står inför en lång och kall vinter.

Anja Haglund/TT

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild. Bild: Michael Sohn/AP

Fakta

Natos utrikesministermöte hålls i Bukarest i Rumänien den 29–30 november.

Mötets ordförande är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Flera aktuella Natofrågor ska behandlas, bland annat mer stöd till Ukraina, samt arbetet med att genomföra Natos uppdaterade strategiska koncept som beslutades i Madrid i somras.

Partnerländerna Bosnien-Hercegovina, Moldavien och Georgien har kallats till en session för att diskutera vilket stöd länderna behöver med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Europa.

Även Kina väntas komma upp. I Natos nya strategiska koncept kallas Kina för en "utmaning för våra intressen, vår säkerhet och våra värderingar"

Som "invitee" deltar Sverige på mötena men inte i beslutsfattandet.

Hittills har 28 av 30 allierade ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Endast Ungern och Turkiet kvarstår.