BOMARKNADEN

Bostäder till salu dubbelt så länge

Utbudet på bostadsmarknaden är rekordstort. Men köparna avvaktar. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Bostäder ligger ute till försäljning allt längre.

En genomgång som Booli har gjort visar att antalet dagar nära fördubblats på ett år.

– Det är ett jobbigt läge för den som måste sälja, säger Karin Grundeus på Booli.

Just nu är utbudet på bostäder till salu rekordstort. Många som försökte sälja under våren eller sommaren försöker igen.

Andra vill passa på att sälja så snabbt som möjligt eftersom marknaden är skakig och det är osäkert hur priserna utvecklar sig framåt.

Men antalet spekulanter är desto färre och de som är i färd med att köpa ny bostad tar längre tid på sig.

– Det kommer färre på visningarna och det är också färre som lägger bud. Köpare är mer avvaktande, de kanske tror att marknaden går ner ännu mer. De har också mer att välja på, säger Karin Grundeus, presskontakt på bostadssajten Booli.

Allt blir inte sålt

Boolis statistik visar att en villa nu ligger ute på bolagets sajt i genomsnitt 35 dagar och en lägenhet i 31 dagar.

För ett år sedan var motsvarande siffror 18 dagar för en villa och 16 dagar för en lägenhet.

Det är inte säkert att bostäder bara plockas ned för att de blivit sålda. Det kan också röra sig om att säljaren inte är nöjd och väljer att avvakta med försäljningen.

– Vi vet att allt inte blir sålt och att det har blivit vanligare att ta ned bostaden för att testa en annan mäklare eller för att ge det ett nytt försök längre fram. Många vill få till en affär nu, annars väljer de att vänta i stället. Det är jobbigast för den som måste sälja nu, säger Karin Grundeus.

Räntehöjningar påverkar

Booli märker tydligt att räntehöjningarna påverkar bostadsmarknaden. Om en knapp vecka väntas ytterligare en höjning från Riksbanken.

– Det är jobbigt när det är oroligt på marknaden, men att det tar lite längre tid behöver inte vara negativt. Det är en väldigt stor affär och nu har man som köpare lite mer tid på sig att leta runt och fundera. För ett år sedan var man tvungen att slå till direkt, då gick många bostäder till och med före visning, säger Karin Grundeus.

Hon vill också poängtera att lägenheter såldes väldigt fort förra året. Men objekten ligger också ute mycket längre nu än innan pandemin bröt ut.

Johanna Ekström/TT