Osäkra danska väljare in i det sista

Nyblivna föräldrarna Marie Brostrøm och Thomas Bugge har precis röstat i Köpenhamns rådhus. Thomas bestämde sig först i valbåset. Bild: Johan Nilsson/TT

Danmark (TT)

Den danska valrörelsen har präglats av dramatiska svängningar i opinionen och väljare som har haft svårt att bestämma sig. Köpenhamnsbon Thomas Bugge bestämde sig inte förrän inne i valbåset.

– Det parti jag brukar rösta på har haft en massa skandaler och det blev irriterande, säger han när han kommer ut i duggregnet på Rådhusplatsen i Köpenhamn efter att ha röstat.

Den här gången blev det partibyte och det som till sist fällde avgörandet var frågor som är viktiga för honom som nybliven förälder, såsom en välfungerande förskola och miljön.

Sambon Marie Brostrøm tyckte däremot inte att det var lika svårt att bestämma sig som i tidigare val, för den här gången har hon läst på mer än hon brukar. Hon hoppas på en grön regering utan inblandning av Moderaterne.

De uppskattar att den danska valrörelsen den här gången inte har varit lika dominerad av migrationspolitik som de tidigare.

– Nu har vi pratat om klimat och sjukvård och det är viktigt, säger Marie Brostrøm.

"Ett litet straff"

Köpenhamnsparet Annette och Jan Andersson, som förklarar det odanska efternamnet med att de är tredje generationens invandrare från Sverige, har reagerat mot den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksens sätt att styra Danmark genom pandemin.

Båda säger att de tappat sin sympati för henne under den gångna mandatperioden och påminner om minkskandalen.

– Hon får ett litet straff och det kommer hon att få av många, säger Jan Andersson, som i det här valet har tagit ett steg vänsterut.

– Hon är duktig, men hon har agerat maktfullkomligt. Och så tycker jag inte att hon har gjort tillräckligt för sjukvården, som ligger i ruiner, säger Annette Andersson, som beskriver att hon i stället har tagit ett steg mot mitten.

"Galet svårt"

Pernille Rose, som har röstat i Hareskovhallen i Værløse utanför Köpenhamn, har tagit sin uppgift som väljare på djupt allvar och verkligen försökt sätta sig in i vad partierna står för. Hon har inte följt valdebatterna, men lyssnat på podcasts efter dem. Ändå har det varit knivigt.

– Det har varit helt galet svårt, säger hon.

Just Løkkes Moderaterne har komplicerat situationen tycker hon. För första gången i sitt liv har hon bytt "block", från det röda till det blå. Men hon vågar inte gissa vem som blir Danmarks nästa statsminister.

– Jag har ingen aning.

Snickaren Henrik Sørensen har röstat som han brukar göra, men tycker att valrörelsen har varit splittrad.

– Det är fragmenterat. Det är många partier, vi får se i kväll om det är några av dem som faller bort.

Cecilia Klintö/TT

Annette och Jan Andersson tog hunden Miwa med till vallokalen. Båda har tappat sympatin för Mette Frederiksen under den gångna mandatperioden. Bild: Johan Nilsson/TT
Pernille Rose har haft "galet svårt" att bestämma sig. Bild: Johan Nilsson/TT
Henrik Sørensen tycker att den danska valrörelsen har varit splittrad. Bild: Johan Nilsson/TT