RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationspizzan – så dyr blir den

Det blir mindre pizza för pengarna när inflationen tar sin slice.

Inflationen gör att en vanlig Vesuvio snart kan öka från 120 till 150 kronor 2023. ”El och ingredienser är utgifter restaurangen inte kommer undan”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har räknat på vad pizzorna kan komma att kosta på grund av inflationen.

— Allt har blivit dyrare för pizzerian, inte minst el till ugnen och ingredienserna, och det är utgifter som restaurangen inte kommer undan. För att klara ekonomin och kunna betala rkningarna måste bagaren antingen höja priserna eller sänka lönekostnaderna alternativt hitta helt nya intäktskällor, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

En vanlig Vesuvio beräknas öka i pris från 120 till 135 kronor 2023 och om försäljningen skulle minska med 10 procent till följd av höjda priser behöver pizzan kosta 150 kronor för att kompensera bortfallet.

— Det blir lätt en negativ spiral av prishöjningar som riskerar att sluta i konkurs om inte pizzerian kan få ned kostnaderna eller hitta nya inkomster, säger Stefan Westerberg.

Inflationen drabbar nu brett i hela näringslivet och de stödåtgärder för elpriser som aviserades finns inte på plats ännu – konstaterar Stockholms handelskammare.

— Det riskerar att leda till en onödigt stor försiktighet bland hushåll och företag som kan leda till att nedgången blir djupare och kommer snabbare.

Pressmeddelande: Så dyr blir inflationspizzan