DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Trängd Truss sparkar finansministern

Kwasi Kwarteng lämnar 10 Downing Street efter att ha fått sparken som Storbritanniens finansminister på fredagen. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien (TT)

Liz Truss sparkar sin finansminister Kwasi Kwarteng.

– Jag måste agera för nationens bästa, säger Storbritanniens pressade premiärminister på en presskonferens.

Liz Truss säger att marknadens negativa reaktioner på hennes och den tidigare finansministern Kwasi Kwartengs förslag fått henne att agera.

– Vi måste se till att vi har ekonomisk stabilitet i landet, säger hon och fortsätter:

– Som premiärminister kommer jag alltid att sätta vårt land först. Vi kommer att ta oss igenom den här stormen.

Själv tänker hon inte avgå, och på en direkt fråga om varför hon ska sitta kvar, och inte själv ta ansvar för den ekonomiska politiken svarar hon:

– Jag är helt bestämd på punkten att leverera det jag lovade när jag tillträdde.

I ett brev publicerat en knapp timme tidigare hade hon då skrivit om Kwarteng att "vi delar samma vision för vårt land och samma starka övertygelse om att nå tillväxt".

Hunt ersätter

Kwarteng vände plötsligt hem från en USA-resa, natten till fredag, medan det spekulerades hejvilt i om den brittiska regeringen skulle göra ytterligare avsteg från sina aviserade skattereformer.

Efter landning dök han upp på 10 Downing Street. Kort därpå publicerade finansministern ett formellt avskedsbrev via Twitter.

"När du bad mig att tjäna som din finansminister gjorde jag det med full kännedom om att situationen vi stod inför var oerhört svår, med stigande globala räntor och energipriser. Men, din vision om optimism, tillväxt och förändring var den rätta", skriver Kwarteng.

Han ersätts av den tidigare utrikesministern Jeremy Hunt.

Näst kortast tid

Efter 38 dagar som finansminister blir Kwasi Kwarteng den person som har suttit näst kortast på posten i Storbritannien. Endast Iain Macleod, som tragiskt avled av en hjärtattack 1970, har suttit kortare tid (30 dagar).

När det blev känt att Kwarteng reste hem från Internationella valutafondens årsmöte med så kort varsel var det flera Torykollegor, även inom regeringen, som inte ville kännas vid att det var något konstigt med det.

Liz Truss hade ju på torsdagen besvarat en rak fråga om huruvida hon har förtroende för Kwarteng med ett kort "ja".

Men brittiska medier gjorde gällande att premiärministern i själva verket planerade ett krismöte för att diskutera ett nytt vägval i fråga om det tilläggsbudgetförslag som har väckt enorm kritik och fått finansmarknaderna att sparka bakut.

En stor U-sväng är helt nödvändig och kan inte vänta, anser Tory-ledamoten Mel Stride, som leder underhusets finansutskott.

– I den värsta av världar hamnar man i en sits där man gör en U-sväng som inte lugnar marknaderna på det sätt som vi behöver göra, sade han till BBC Radio tidigare på fredagsmorgonen.

Splittrat parti

De senaste dagarnas spekulationer blottlade stora och sedan tidigare kända klyftor inom konservativa Torypartiet.

Tidningen The Times har rapporterat att det bland partiets parlamentsledamöter planeras för en än större maktkupp – där de avsätter Liz Truss och ersätter henne med Penny Mordaunt och Rishi Sunak. De två förlorade mot Truss i det omvälvande och jämna ledarvalet i somras.

En opinionsmätning från institutet Yougov, som publicerades i samma tidning på torsdagen, visar att mer än 40 procent av de konservativa väljarna vill ha en annan premiärminister.

Labour har därtill tagit en enorm ledning över Torypartiet i opinionen, då flera mätningar visar att det socialdemokratiska oppositionspartiet numera har mer än dubbelt så stort stöd och nog mycket för en egen majoritet.

Har redan fått backa

När Liz Truss och Kwasi Kwarteng kom till makten i början av september stod det klart att sänkta skatter stod högt, om inte högst, på dagordningen.

Bland annat har de velat slopa en höjning av bolagsskatten, som aviserades av föregångaren Boris Johnsons regering som en motåtgärd i svåra tider.

Liz Truss anförde att skattesänkningarna ska bidra till en ökad tillväxt, men redan efter ett par veckor fick regeringen backa från en sänkning av marginalskatten för höginkomsttagare.

Det har hittills dock inte framgått tydligt hur de uteblivna skatteintäkterna skulle ersättas på annat vis än genom nya lån. Marknadsaktörer har varnat för att öka skuldbördan i ett läge som präglas av hög inflation. Den brittiska centralbanken började utvidga sina stödköp för att skydda pensionsfonder.

Kwasi Kwarteng hade innan sitt avsked lovat att gå in på detaljer först den 31 oktober.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Liz Truss under en frågestund i parlamentet i onsdags. Bild: Jessica Taylor/Brittiska parlamentet via AP/TT