KRIGET I UKRAINA

EU-topp: Rysslands styrkor kan "förintas"

EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Nato (TT:s korrespondent)

Missförstå inte vår förmåga lyder budskapet från Bryssel till Ryssland och president Vladimir Putin.

Nato-chefen hälsar att alliansen är "vaksam". Och EU-ledningen skräder inte orden när det gäller kärnvapenhot från Ryssland.

EU:s utrikeschef Josep Borrell varnar Ryssland för att landets styrkor kommer att "förintas" av västvärlden om någon form av kärnvapen används mot Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Putin säger att han inte bluffar. Tja, han har inte råd att bluffa, och det måste vara tydligt att människorna som stöder Ukraina, EU och medlemsstaterna samt USA och Nato inte heller bluffar, säger Borrell på torsdagen i samband med öppnandet av en akademi för diplomati i Bryssel.

– Vilken som helst kärnvapenattack mot Ukraina kommer att skapa ett svar, inte ett kärnvapensvar utan ett så kraftfullt militärt svar att den ryska armén kommer att förintas, fortsätter han.

På väg in till dagens försvarsministermöte i Bryssel upprepar sig generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s försvarsminister Lloyd Austin ännu en gång.

– Vi kommer att stå tillsammans med Ukraina så länge som det krävs, betonar Stoltenberg.

– Det har ni hört oss säga gång på gång, fyller Austin i.

Bistra miner

Båda välkomnar samtidigt fördömandet i FN:s generalförsamling av Rysslands senaste annekteringar av områden i sydöstra Ukraina.

Första mötespunkten på torsdagen var en sittning inom Natos planeringsgrupp för kärnvapen, NPG.

Nato har flitigt upprepat att man ser sig som en försvarsallians. Ryska raka eller förtäckta hot om att använda kärnvapen i Ukraina har dock skapat bistra miner.

– Natos möte handlar om att se till att vi är redo för allt. Det är den här alliansens uppdrag: att se till att 30 medlemmar tillsammans är redo för vad som görs mot oss. Och vi måste fortsätta arbeta med det, säger Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace på plats i Bryssel inför mötet.

– Nato har de motåtgärder som behövs. Men det är viktigt att understryka att Nato inte är i krig med Ryssland. Och Nato kommer inte att hamna i krig med Ryssland. Vi är en grupp länder som stöttar Ukraina mycket starkt och vi kommer att öka det stödet, säger i sin tur hans danske kollega Morten Bødskov, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Kärnvapenövning

Nato ska nästa vecka hålla en sedan länge inplanerad årlig övning av sin "avskräckningsförmåga". Generalsekreterare Stoltenberg anser att det är extra viktigt att inte ställa in den i det här läget, trots den nervositet som skapats av den skarpa retoriken från öst.

– Vi har varit väldigt öppna om den här övningen och jag tror att det skulle skicka helt fel signaler om vi plötsligt ställde in en rutinartad, sedan länge inplanerad övning på grund av kriget i Ukraina. Vi måste förstå att ett stabilt och förutsägbart agerande från Nato och vår militära styrka är bästa sättet för att undvika en upptrappning, sade Stoltenberg på sin presskonferens i tisdags inför veckans möten.

– Om vi nu skapade grund för missförstånd eller felkalkyleringar i Moskva om vår beslutsamhet att skydda och försvara alla medlemmar så skulle vi öka risken, sade Stoltenberg.

Natochefen var samtidigt tydlig med att man ännu inte sett några tecken på ökad beredskap inom Rysslands kärnvapenstyrkor.

– Men vi är vaksamma.

Hultqvist på plats

Natos försvarsministrar diskuterar i dag också läget för alliansens internationella insatser i exempelvis Kosovo och Irak samt hur man ska kunna garantera tillgången till vapen och ammunition, både för egen del, men också för Ukraina.

Mötena är smått historiska för Sverige och Finland, vars försvarsministrar nu deltar för första gången med så kallad invitee-status, som blivande medlemmar.

I kärnvapenmötet fick dock Peter Hultqvist (S) och hans finländske kollega Antti Kaikkonen inte vara med. NPG är fortsatt stängd för alla som inte ännu är fullvärdiga medlemmar i militäralliansen.

Wiktor Nummelin/TT

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och Sveriges Peter Hultqvist vid ett möte för kontaktgruppen för Ukrainas försvar i onsdags. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Fakta

Nato genomför mellan den 18 och 26 oktober sin årliga kärnvapenövning, informellt kallad Steadfast Noon. I övningen ingår bland annat flygplan med kapacitet att bära kärnvapen, övervakningsplan och flygtankningsplan. Inga kärnvapen medförs dock i själva övningen. Totalt deltar enheter från 14 av Natos 30 medlemsländer.

Nato som organisation har inga egna kärnvapnen, utan kontrollen av dem ligger helt under de tre kärnvapenmedlemsländerna: USA, Storbritannien och Frankrike. Sistnämnda land deltar dock varken i Natos planeringsgrupp för kärnvapen (NPG) eller i nästa veckas övning.

Källor: AP, AFP.