ELKRISEN

Ledare: Elpriserna förblir höga

Att ställa om från rysk gas kommer att ta tid och därför kommer priserna att förbli höga. Det tror Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad. Bild: Johan Nilsson/TT

Peter Wennblad konstaterar i en SvD-ledare att högkostnadsskydd för el var ett sätt att köpa Sverige tid – och att det nu är dags att ta vara på den.

På ett antal års sikt är det omöjligt att kompensera för bortfallet av rysk gas i den europeiska energiekvationen, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad. Varken vindkraftsparker till havs eller kärnkraftsreaktorer kan smällas upp i en handvändning och effektiva importvägar för naturgas från andra länder tar år att bygga upp. Därför tror han att energipriserna kommer att förbli höga i Europa och i Sverige.

”Moderaterna och de andra partierna i regeringsunderlaget behöver prata klarspråk om vad som väntar. Att var och en, hushåll såväl som företag, förvisso behöver göra vad de kan för att minska sin elförbrukning. Men att det bara kommer att räcka en bit, och kanske inte ens det”, skriver han.

Svenska Dagbladets ledare: ”Dags att tala klarspråk om elpriserna”