DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Stefan Koskinen, Förbundsdir. Almega tjänsteföretagen. Foto: Johan Jeppsson Bild: Johan Jeppsson www.photographer.se +46702666319

Mer rörlighet på arbetsmarknaden väntar med nya LAS

Svensk arbetsmarknad kommer ritas om i grunden i och med reformeringen av LAS (Lagen om anställningsskydd), spår Stefan Koskinen arbetsgivarpolitisk chef på Almega. Det skriver Dagens Industri.

Det kommer inte längre att löna sig att ”sitta still i båten” för arbetstagare när LAS-regelverket lättas upp med start i oktober i år.

– Samtidigt öppnas större möjligheter för att röra sig vidare. Fler kommer att ta chansen att byta karriärspår, utvecklar Koskinen i en intervju med tidiningen.

Stefan Koskinen beskriver hur omställningspaket som ingår i reformeringen av LAS kan innebära att fler tar chansen och vidareutbildar sig.

I en lågkonjunktur kan det vara extra betydelsefullt, tror han.

– Det blir lättare att behålla kompetens, eftersom man kan undanta fler från turordningsreglerna. Processen blir också smidigare när jobb försvinner. Med de nya omställningsmöjligheterna kommer arbetsgivare inte alltid behöva gå så långt som till uppsägning.

DI: Nya LAS förändrar arbetsmarknaden i grunden