KRIGET I UKRAINA

EU-strid om ryska visum

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu vill stoppa alla visum för ryska medborgare till EU. Bild: Petr David Josek/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Bara färre eller inga alls? Antalet ryssar som bör få komma in i EU väcker strid bland medlemsländerna.

Dagens utrikesministermöte i Prag är officiellt informellt och ska inte fatta några beslut. Men någon form av överenskommelse behöver det ändå bli om den kniviga visumfrågan, lovar EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Vi har inte råd att framstå som splittrade. Vi måste nå en uppgörelse om ett politiskt beslut, förklarar han på väg in till mötet.

På ena sidan står de mest Rysslandskritiska länderna, framför allt i Baltikum. Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu har en klar önskelista för att hjälpa Ukraina i kriget.

– Det behövs mer vapen omedelbart, ett nytt sanktionspaket och ett förbud mot inträde i EU för ryska medborgare, säger Reinsalu.

Drabbar familjer?

På andra sidan står exempelvis Ungern, Luxemburg och Österrike med en mer försiktig inställning.

– Vi har 2 000 ryssar som lever i Luxemburg sedan årtionden. De har föräldrar och barn. De flesta visumen är av familjeskäl. Bara en procent är rena turistvisum, säger Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn.

Även bjässarna Frankrike och Tyskland tvekar om ett totalförbud och manar till en mittenlinje, inte minst för att ge ryska medborgare fortsatt chans att uppleva något annat än situationen på hemmaplan.

"Vi får inte underskatta kraften i att på plats uppleva livet i ett demokratiskt system", heter det i ett gemensamt inspel inför dagens möte.

Visum blir dyrare

Sverige har redan minskat antal visum som utfärdas till en sjättedel av det normala. Finland är nere på en tiondel – och kommer nu med ytterligare åtstramningar från den 1 september.

Mycket tyder på att EU-länderna åtminstone kommer att kunna enas om att slopa tidigare förenklingar av visumproceduren och därmed förlänga och fördyra processen.

– Vi tycker att det är viktigt att visa att medan ukrainarna lider så kan inte turismen fortsätta som normalt, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Estlands Reinsalu har förståelse för att alla inte vill gå framåt lika fort – men varnar för följderna.

– Vi kan ta det i ett mer långsamt tempo. Men den tid som förloras betalas i blod av Ukraina, säger utrikesministern i Prag.

Wiktor Nummelin/TT