KRIGET I UKRAINA

Ukrainskt kärnkraftverk bortkopplat från elnätet

Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Arkivbild. Bild: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Ukraina (TT)

Det ryskkontrollerade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina har kopplats bort från elnätet efter en brand vid ett närbeläget värmekraftverk.

Kärnkraftverkets eget elbehov är dock säkrat.

"Inkräktarnas agerande orsakade en fullständig frånkoppling av kärnkraftverket (Zaporizjzja) från elnätet, den första i anläggningens historia", skriver operatören Energoatom på meddelandetjänsten Telegram.

Frånkopplingen av de två fungerande reaktorerna ska ha skett sedan en brand brutit ut vid ett närliggande värmekraftverk och lett till att en kraftledning stängts av. Tre övriga kraftledningar är skadade sedan tidigare, enligt Energoatom.

Försöker återkoppla

Operatören skriver vidare att kärnkraftverkets eget elbehov är säkrat, och att det pågår försök att återkoppla delar av kärnkraftverket till elnätet.

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk och kontrolleras av Ryssland sedan inledningen av kriget. Ukraina anklagar Ryssland för att ha erövrat kärnkraftverket för att förse den annekterade Krimhalvön med elektricitet.

Under de senaste veckorna har strider pågått i närheten av det ryskkontrollerade kärnkraftverket, något som har fått bland annat FN att varna för en katastrof.

Kan stå emot flygangrepp

Anläggningen är byggd enligt den relativt moderna sovjetiska designen VVER-1000. Reaktorerna är inbyggda i ett robust skal av närmare två meter tjock betong samt ett flera centimeter tjockt lager stål.

De ska kunna stå emot inte bara naturkatastrofer utan även flygangrepp. Efter terrorattackerna i USA i september 2001 testades konstruktionen även framgångsrikt mot att träffas av ett passagerarflygplan.

Erik Widmark/TT

Fakta

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn i sydöstra Ukraina. Anläggningen ligger intill staden Enerhodar vid floden Dnepr.

Kärnkraftverket är det största i Europa och består av sex tryckvattenreaktorer, med kapacitet att producera el för fyra miljoner ukrainska hushåll.

Reaktorerna togs i bruk mellan 1984 och 1995.

Före kriget producerade anläggningen omkring en femtedel av Ukrainas el.

Källa: AFP