KRIGET I UKRAINA

Ukrainskt kärnkraftverk bortkopplat

Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Arkivbild. Bild: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Ukraina (TT-AFP)

Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina har kopplats bort från elnätet, skriver operatören Energoatom på meddelandetjänsten Telegram.

"Inkräktarnas agerande orsakade en fullständig frånkoppling av kärnkraftverket (Zaporizjzja) från elnätet, det första i anläggningens historia", skriver Energoatom.

Under de senaste veckorna har strider pågått i närheten av kärnkraftverket, något som har fått bland annat FN att varna för en katastrof.

Anläggningen är byggd enligt den relativt moderna sovjetiska designen VVER-1000. Reaktorerna är inbyggda i ett robust skal av närmare två meter tjock betong samt ett flera centimeter tjockt lager stål.

De ska kunna stå emot inte bara naturkatastrofer utan även flygangrepp. Efter 11 september-attackerna testades konstruktionen även framgångsrikt mot en krasch av ett passagerarflygplan.

Fakta

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn i sydöstra Ukraina. Anläggningen ligger intill staden Enerhodar vid floden Dnepr.

Kärnkraftverket är det största i Europa och består av sex tryckvattenreaktorer, med kapacitet att producera el för fyra miljoner ukrainska hushåll.

Reaktorerna togs i bruk mellan 1984 och 1995.

Före kriget producerade anläggningen omkring en femtedel av Ukrainas el.

Källa: AFP