DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Carl Bennet: Så blir Sverige konkurrenskraftigt om tio år

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fördubbla forskningsanslagen, stärk skolan och vården, och satsa på fossilfri energi. Det är några åtgärder som stärker Sveriges konkurrenskraft de kommande åren, skriver Företagsnestorn Carl Bennet i en krönika i Affärsvärlden.

Inför riksdagsvalet befinner vi oss i en tuff period präglad av krig och en svajig ekonomi.

Men Sverige står ändå på en stadig grund. Vår konkurrenskraft är den fjärde starkaste i världen enligt IMD World Competitiveness Rankning vilket ger viss tillförsikt, skriver menar Carl Bennet, företagare och storägare i flera svenska börsbolag.

Men för att vi ska ha ett konkurrenskraftigt näringsliv och välfärdssamhälle om 10 år behöver vi rusta upp samhället på bred front.

Det handlar om försvar av demokratin, en skola för alla, en modern lärlingsutbildning, framtidens infrastruktur, högre utbildning, forskning, vård och omsorg, grön omställning, trygghet, företagens villkor, EU och integration.

"Jag vill ha ett samhälle som omfattar alla, som bygger på ansvar och förtroende och arbetsmoral. Jag ser framför mig ett Sverige som är ett globalt föredöme med en ekologisk och demokratisk hållbar utveckling. Ett land som klarar klimatomställningen, har en innovativ miljö för näringslivet och som är attraktivt att leva och investera i", skriver Carl Bennet.

Affärsvärlden: Carl Bennet: Så här blir Sverige konkurrenskraftigt om tio år