ELKRISEN

Debatt: ”Miljöbalken ett hinder för att säkra elen”

LYBY 2020-10-02 Omriktarstationen Hurva utanför Lyby. Den södra delen av Sydvästlänken mellan Hallsberg och Hörby är en 25 mil lång likströmsförbindelse. Överföringskapaciteten är två gånger 600 MW. De två överföringslänkarna skall enligt planen tas i drift i december 2020. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Förkorta tillståndsprocesserna. Det är den enskilt viktigaste åtgärden för svensk elförsörjning, skriver professor Lars Bergman på SvD Debatt.

Visserligen kan nuvarande elkris hänföras till Rysslands krig mot Ukraina och dess effekter på den europeiska kontinenten. Men krisen bottnar även i ett haltande elsystem som tar sig uttryck i en avvecklad kärnkraft, skillnader i elproduktion mellan norr och söder och ett otillräckligt elnät.

"Kriget i Ukraina har förstärkt problemen i den svenska elförsörjningen, men inte skapat dem", skriver Lars Bergman, som är professor emeritus och tidigare rektor för Handelshögskolan i Stockholm.

För att klara de utmaningar som den svenska energiförsörjningen står inför måste vi därför underlätta utbyggnaden av elproduktion och elnät i Sverige, anser professorn.

"Det som krävs är förändringar i det som en avgången socialdemokratisk politiker kallade 'ett monster', nämligen miljöbalken och den ofta utomordentligt stränga tillämpningen av densamma", avslutar han.

SvD Debatt: ”Miljöbalken ett hinder för att säkra elen”