Tysk irritation ökar efter fiskdöd i Oder

Tio ton död fisk har plockats upp från flodkanter i Polen och Tyskland. Bild: Frank Hammerschmidt/DPA via AP/TT

Polen/Tyskland (TT-AP)

I Tyskland ökar irritationen mot Polen, om att informationen om den stora mängd fisk som dött i ländernas gemensamma flod Oder kommunicerats långsamt.

Tio ton död fisk har förts bort från floden, som går längs den polsk-tyska gränsen och mynnar ut i Östersjön. Det är fortfarande oklart vad som förgiftat fiskarna.

Guvernören i den tyska delstaten Brandenburg, Dietmar Woidke, kritiserar de polska myndigheterna för bristen av information om fiskarnas död.

Han uppger att informationen kommit bitvis eller inte alls, vilket Woidke säger "måste åtgärdas omgående under de kommande månaderna", enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Brandenburgs miljöminister Axel Vogel säger att det kan ta flera dagar innan alla ämnen som anses vara möjliga orsaker till fiskarnas död kontrollerats, och att det förmodligen finns fler än en orsak till händelsen.

Hela flodens ekosystem har skadats, säger Vogel.

– Det är därför vi inte tror att vi har en katastrof som kan lösas inom ett halvår genom att återbefolka floden med fisk, säger han.

Tysklands miljöminister Steffi Lemke kräver en fullständig utredning av orsaken till fiskdöden. Polen och Tyskland har gemensamt skapat en expertgrupp som ska utbyta information och uppdateringar om utredningen av fiskdöden.