ELKRISEN

Ministerns kalldusch: Energisparande behövs

Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck från De gröna. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland (TT-AFP)

Tysklands regering väntas föreslå en lag om sänkt inomhustemperatur för offentliga inrättningar.

Det aviserar vice förbundskansler Robert Habeck från partiet De gröna.

Tyskland drabbas hårt av höjda energipriser och sanktioner mot energiimport från krigförande Ryssland.

I en akut insats föreslår regeringen att temperaturen i offentliga byggnader ska sänkas till en maximal temperatur på 19 grader.

Undantag kommer att göras för sjukhus och andra sociala inrättningar.

Släcka monument

Habeck meddelar också att byggnader och monument som tidigare varit upplysta under dygnets mörka timmar kommer att få stå i mörkret.

Utspelet gjordes först i tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. Förslaget ses som en av flera nödvändiga åtgärder för att undvika restriktioner och ransonering under vintermånaderna. En eventuell energibrist är en direkt konsekvens av det ryska anfallskriget, som bland annat fått Tyskland att inte tillåta användning av den nybyggda gasledningen Nordstream 2. med gasleveranser från Ryssland.

Tysklands regering, en koalitionsregering med Socialdemokrater, miljöpartisterna De gröna och liberala FDP, agerar för att minska kol som energikälla samt fortsätter på tidigare politisk linje om stopp för kärnkraftanvändning.

Kalldusch

Regeringen söker också fylla landets gasreserver till december, och under sommaren har kollektivresor subventionerats kraftigt, med en ett enhetspris på 9 euro, omkring 90 kronor i månaden, för all lokal och regional kollektivtrafik.

Haber, som också är energiminister, säger att ytterligare insatser behöver göras, och tar exemplet med den egna morgonduschen som blivit kortare och kallare.

– Mer energisparande behövs även i arbetslivet.