CORONAVACCINERINGEN

Covidstudie: Så många får långvarigt luktbortfall

Många kan behöva doftträna efter att ha tappat luktsinnet i samband med covid. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT-AFP)

Omkring fem procent av personer som smittats med coronavirus får långvariga problem med smak- och luktbortfall. Det visar en ny studie som också gör det tydligt att fler kvinnor drabbas av problemen än män.

Ett förlorat lukt- och smaksinne har varit ett kännetecken för covid-19 sedan tidigt i sjukdomens historia, men det har inte varit lika tydligt hur ofta personer drabbas av dessa symptom eller hur länge de kan pågå.

Men nu har forskare sammanställt slutsatserna från 18 tidigare studier med totalt 3 700 patienter.

Resultatet av den nya studien, som har publicerats i BMJ, visar nu att omkring fem procent av alla som smittats med coronavirus fortfarande hade lukt- och smakbortfall efter sex månader.

Fyra procent av patienterna hade inte återfått luktsinnet ett halvår efter smitta. Två procent hade inte fått tillbaka smaksinnet efter samma tid.

Även om de flesta patienter återfår sina sinnen inom tre månader efter insjuknandet, kan en stor grupp patienter utveckla långvariga problem som kräver personlig och långsiktig behandling, anser forskarna bakom studien.

En kvinna i studien hade efter två år fortfarande inte återfått smak och lukt. Och forskningen visade också att just kvinnor oftare drabbades av långvarigt lukt- och smakbortfall än män, orsaken är än så länge oklar.

Studien avslöjar inte vilken covidvariant patienterna som deltog hade, däremot har annan forskning visat att nyare omikron-varianter mer sällan ger lukt- och smakbortfall.