CORONARESTRIKTIONERNA

Biden har covid – isolerar sig i Vita huset

President Joe Biden gör tummen upp utanför Vita huset på onsdagen. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

USA (TT)

USA:s president Joe Biden har testats positivt för covid-19. Han har endast milda symtom, meddelar Vita huset.

Biden isolerar sig i Vita huset tills han har testats negativt. Under tiden kommer han att fortsätta att sköta sitt arbete fullt ut och ska under torsdagen hålla planerade möten via telefon och Zoom, skriver pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Presidenten skulle ha besökt Pennsylvania under torsdagen och tillbringat helgen i Delaware, men resorna har ställts in.

Enligt uttalandet är den 79-årige presidenten fullvaccinerad med två påfyllnadsdoser. Han har inlett behandling med Pfizers covidläkemedel Paxlovid.

"Mår fint"

Bidens läkare Kevin O'Connor säger enligt AFP att presidenten på onsdagskvällen fick symtom som trötthet, snuva och torrhosta. Han lämnade sedan ett positivt pcr-test på torsdagsmorgonen. Presidenten testas regelbundet för covid-19 och det senaste testet i tisdags var negativt, enligt Vita huset.

Presidenthustrun Jill Biden besökte under torsdagen en skola i Detroit och berättade för journalister att hon just pratat med maken i telefon.

– Han klarar sig bra, han mår fint, sade hon enligt nyhetsbyrån AP.

Fler resor

Jill Biden, iförd munskydd, berättade att hon själv testats negativt tidigare under dagen.

Medan stora delar av det politiska etablissemanget i Washington har drabbats av coronaviruset, till exempel vicepresidenten Kamala Harris, har Biden klarat sig undan fram till nu. I början av pandemin isolerade han sig och bar konsekvent munskydd, men har på senare tid utökat sitt resande och sina kontakter.

Bidens företrädare på posten Donald Trump testades positivt för coronaviruset i oktober 2020 mitt under presidentvalskampanjen. Vid den tiden fanns inget vaccin och Trump vårdades en kort tid på sjukhus.