FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Många svenska turister fortsatt strandsatta

De plan som flygs av cirka 900 SAS-anställda piloter blev kvar på marken i samband med strejken. Bild: Ali Lorestani/TT

Ekonomi (TT)

Hundratals svenska turister är fortfarande strandsatta till följd av den pågående konflikten mellan SAS och de strejkande piloterna. Ett febrilt arbete pågår för att försöka få hem dem.

Hos charterbolag som samarbetar med SAS har många resenärer drabbats hårt. De flesta resenärer har dock kunnat resa hem vid det här laget. Men Apollo uppger att 250 svenska resenärer fortfarande är strandsatta.

– Vi jobbar dygnet runt för att få hem dem. Det skulle vara underbart om parterna kunde komma överens i dag, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo, till TT.

Vid charterbolaget Ving uppger kommunikationschefen Claes Pellvik att alla deras resenärer har flugits hem vid det här laget.

– Läget är bra och vi har inte längre några gäster som är strandsatta. Nu hoppas vi bara på att förhandlingarna avslutas under dagen så att vi och alla andra arrangörer kan komma i gång igen, säger han.

Enligt SAS egna beräkningar har uppemot 30 000 passagerare per dag berörts av att bolagets planerade avgångar ställts in.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har ännu inte kunnat nå en uppgörelse.

Helena Nordenberg/TT