FLYGBRANSCHENS FRAMTID

SAS-parterna säger sig villiga att förhandla

Parterna i SAS-strejken säger sig vara redo för nya förhandlingar. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

SAS har underrättat medlarna om att flygbolaget är villigt att återuppta förhandlingarna med de strejkande pilotfacken. Fackliga Svensk pilotförening säger sig se positivt på det.

– Det är naturligtvis något vi välkomnar. Vi har stått redo att återta förhandlingar sedan strejken bröt ut för en vecka sedan, säger Martin Lindgren som är ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening till TT.

SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman vill inte gå in på detaljer som kan äventyra processen framöver, men säger:

– Det är otroligt viktigt att båda parter kommer till förhandlingsbordet, det är vår absoluta målsättning att vi ska sätta igång förhandlingarna så att vi kan få slut på strejken.

Nyman kan ännu inte säga när eventuella nya förhandlingar kan hållas.

Nu har strejken pågått i en vecka. Närmare 900 SAS-piloter i Sverige, Danmark och Norge har lagt ned sitt arbete. Varje dag berörs tusentals passagerare, enligt SAS.

Strandsatta charterresenärer

När strejken inleddes gjorde piloterna ett undantag för charterresenärer. På måndagen slutade piloterna att flyga hem strandsatta charterresenärer eftersom pilotfacket anser att det finns alternativa resmöjligheter från populära charterdestinationer.

Karin Nyman har påpekat att man under en strejk brukar kunna göra undantag för sådana resenärer.

– Det visar på en hjärtlöshet. Charterresenärer drabbas mycket hårdare än andra resenärer då de är svårare att boka om. Nu får vi gå tillbaka och se vad vi kan göra, men tyvärr är det kunderna som är förlorarna i det här, sade hon till TT på söndagen.

Parterna har inte haft någon kommunikation den senaste tiden, berättar Lindgren.

– Vi har däremot varit i dialog med medlarna i Sverige under helgen. Under överseende av dem så kommer vi att återta en dialog inom kort.

I ett pressmeddelande som skickades ut på måndagen skriver flygbolaget SAS att "fortsatt medling kräver eftergifter från båda parter och SAS är villig att ta sitt ansvar i den processen".

"Vi är redo"

Martin Lindgren vill inte säga när det är dags att slå sig ner vid förhandlingsbordet.

– Det kan jag inte gå in på.

TT: Vad har sagts i samtalen med medlarna?

– Det vill jag inte heller kommentera. Utan vi är redo att återgå till förhandlingsbordet nu och hoppas att vi ska kunna sätta ett avtal.

TT: Vad har ni för ingång när ni sätter er och förhandlar, är ni beredda att göra eftergifter?

– Jag vill inte gå in på detaljer i vad som kommer att diskuteras nu. Vi har sagt från början att vi är redo att ta ansvar och teckna ett avtal som fungerar för SAS och som fungerar för oss.

Fakta

Piloterna hos SAS hade sedan tidigare varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk.