KRIGET I UKRAINA

Fortsatt beskjutning – fler döda i rasmassor

Iryna Sjulimova, 59, gråter vid åsynen av de rasmassor som återstår av en stor del av ett bostadshus i Tjasiv Jar i Donetsk. Bilden togs på söndagen. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT

Ukraina (TT)

Dödstalet fortsätter att stiga efter att ett femvåningshus i norra Donetsk besköts i helgen. Räddningsarbetare har hört röster från rasmassorna.

Bombardemanget och beskjutningen har fortsatt de senaste dagarna. Ryssland har inte tagit någon paus, understryker Ukrainas president.

I slutet av helgen träffades ett bostadshus med fem våningar av ryska raketer i staden Tjasiv Jar i norra Donetsk.

Antalet dödsoffer har stigit i flera steg. 20 personer har hittills hittats döda, men fler befaras ligga under rasmassorna, möjligen tiotals. Det finns också rapporter om att det hörs röster därifrån.

– Den som ger order om sådana anfall, den som utför dem mot helt vanliga städer, mot bostadsområden, dödar med full avsikt. Efter sådana smällar kommer de inte att kunna säga att de inte visste eller att de inte förstod någonting, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om den beskjutningen under natten till måndag.

Omfattande beskjutning

Storbritanniens försvarsdepartement beskriver också en omfattande rysk beskjutning mot områden i norra Donbass, i sin dagliga redogörelse av ställningarna i kriget. De ryska styrkorna sägs dock inte göra några territoriella framsteg.

I sitt senaste tal som publiceras i sociala medier går den ukrainske presidenten Zelenskyj på tvärs med de analyser som gjorts den senaste veckan, där Ryssland har sagts omgruppera och återhämta sig inför kommande anfall.

– 34 flygräder av ryska flygplan under det senaste dygnet är ett svar till alla som talat om denna paus. Den ukrainska armén håller starkt emot och slår tillbaka anfall från flera riktningar, säger Ukrainas president.

– Men, såklart: Mycket behöver ännu göras för att ryska förluster faktiskt ska orsaka en sådan paus.

Skilda bud

Från ryskt håll sägs tvärtom att ryska styrkor är på väg att "rensa upp" i orten Siversk, som ligger på vägen mellan nyligen erövrade Sievjerodonetsk och de hårt befästa städerna Slovjansk och Kramatorsk. En företrädare för de ryskstyrda separatisterna säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att ett tungt bombardemang riktas mot förorter i området, enligt denne för att ukrainska styrkor har tagit skydd där.

Två civila ukrainare har dödats av rysk beskjutning och ytterligare två har skadats, enligt Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko.

Parternas redogörelser för hur det går i kriget är genomgående svåra att verifiera och egna framgångar överdrivs närmast regelmässigt.

Stilla även i syd

Vid fronten i södra Ukraina har ukrainska styrkor försökt sig på en motoffensiv under de senaste veckorna, mot staden Cherson inom regionen med samma namn.

Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk har uppmanat invånare i Cherson och den delvis ockuperade grannregionen Zaporizjzja att evakuera innan striderna eskalerar.

Ett ukrainskt förband som deltar i motoffensiven gör via sociala medier gällande att byn Ivanivka har återerövrats, vilket inte har verifierats av någon annan part.

"Ukrainska styrkor fortsatte att sätta tryck lokalt på den ryska försvarslinjen i den nordöstra delen av Chersons oblast, också förmodligen utan att göra några territoriella framsteg", skriver det brittiska försvarsdepartementet.

Britterna ger också en bild av att Rysslands soldater inte har fått möjlighet att ta någon paus. Bristen på återhämtning är "högst troligt" ett av de största problemen som det ryska försvaret står inför, hävdas det.

Områden i östra Ukraina under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 10 juli. Bild: Björn Hellström/TT
Viktor Kolesnik sörjer sin fru, sedan hon dödats i ett ryskt anfall mot ett bostadsområde i Charkiv. Bilden togs torsdag förra veckan. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT
En man återvänder till sitt hem i ett delvis raserat bostadshus i Tjasiv Jar. Bilden togs på söndagen. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT
En polis assisterar en kvinna som skadats i ett anfall mot ett bostadsområde i Kramatorsk, i norra Donetsk. Bilden togs torsdag förra veckan. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 10 juli. Bild: Anders Humlebo/TT