Livsmedelsföretagen: Nästa regering bör ha en livsmedelsminister

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen. Bild: Pressbild

Det har aldrig funnits fler och svårare utmaningar för svensk livsmedelsindustri, enligt Livsmedelsföretagen. Nu lanserar organisationen en färdplan för hur politiken ska kunna bidra till att framtidssäkra den svenska produktionen av livsmedel.

– Vi lever i en alltmer orolig och osäker omvärld. Tillgången på livsmedel kommer vara en avgörande fråga under överskådlig framtid, och att förse landets befolkning med mat och dryck måste vara högst upp på den politiska agendan. Nästa regering bör därför tillsätta en dedikerad livsmedelsminister med övergripande ansvar för livsmedels- och försörjningsfrågor inklusive jordbruk, förädling, handel, fiske och konsumentfrågor. Det skulle visa väljarna att man tar Sveriges krisberedskap och försörjningsförmåga på allvar och tar vara på livsmedelsindustrins enorma potential, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

De reformer som Livsmedelsföretagen vill se handlar bland annat om att främja livsmedelsexporten, öka tillgången till kompetent personal samt att säkra tillgången på livsmedel i kris.

Pressmeddelande: Åtta reformer (och en minister) för en konkurrens- och motståndskraftig livsmedelsindustri