OSUND KONKURRENS

Kommunala bolag ökar kraftigt

Äldreomsorg är ett område som många kommuner funderar på att bolagisera, enligt en ny rapport. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Antalet kommunala bolag har ökat kraftigt det senaste halvseklet, enligt en ny rapport. Men många bolag kan göra det oöverskådligt och kommuninvånarna är inte alltid mer nöjda med servicen.

Antalet kommunala bolag har ökat kraftigt sedan 1970-talet och är nu drygt 1 700 stycken. Enligt en ny rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS), omsatte dessa bolag nästan 5 procent av Sveriges BNP i fjol.

En av förklaringarna till ökningen är skatteplanering, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Eftersom kommunerna på det sättet kan sänka sina momsinbetalningar till staten. Äldreomsorgen är ett sådant område, enligt Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet, och en av författarna till rapporten.

Han säger till radion att flera kommuner planerar att lägga verksamheten i bolag enbart för att det gynnas skattemässigt.

Men det finns baksidor med bolagsökningen.

– I de kommuner som har väldigt många bolag blir organisationsstrukturen väldigt komplex och svåröverskådlig, säger han till radion.

I rapporten beskriver författarna bland annat att i kommuner med särskilt många kommunala bolag är generellt kommunalskatten och den uppfattade korruptionen högre än i andra kommuner. Och inte heller är är invånarna mer nöjda med den kommunala servicen, än i andra kommuner, enligt ett pressmeddelande om rapporten.

Det här menar forskarna motsäger uppfattningen att bolagisering av offentliga verksamheter ger ökad effektivitet.