RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Rapport: Räntehöjningsfasen är över vid årsskiftet

Bild: Paul Wennerholm/TT

Redan vid årsskiftet kommer Riksbanken att avsluta sin räntehöjningsfas, bedömer Fastighetsägarna i en ny konjunkturrapport. Om inte kan en aggressivare räntehöjningstakt leda till en tvärnit i ekonomin.

"Vi ser redan tecken på att en snabb försvagning är på väg. Både hushållen och företagen pressas av höga kostnader. Höjda räntor får därför stort genomslag, inte minst på bolånetagarna där många lånar med kort bindningstid", säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen, i ett pressmeddelande.

Fastighetsägarna räknar med att Riksbanken höjer räntan till 0,75 procent i juni. Därefter följer ytterligare två 25-punktershöjningar under hösten. Vid årsskiftet ligger räntan på 1,25 procent. Där stannar den för den här gången, bedömer man.

”Då räknar vi med att penningpolitiken haft avsedd effekt på de räntekänsliga hushållen och företagen. Konsumtionen och investeringarna har minskat och inflationen har fallit tillbaka. I så fall tror vi på en mjuklandning av ekonomin där BNP ökar med cirka 2 procent 2022 och 2023”, säger Tomas Ernhagen.

Pressmeddelande: Räntehöjningsfasen är över vid årsskiftet