KRIGET I UKRAINA

Ukraina: Extremt svåra veckor väntar oss

Ryska stridsvagnar kör genom den belägrade hamnstaden Mariupol. Bild: Alexei Alexandrov/AP/TT

Ukraina (TT)

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov varnar för att de kommande veckorna kommer att bli tuffa.

"Händelserna kommer att avgöra vår stats framtid", säger han på Facebook.

Ryssland kontrollerar merparten av den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina. De kvarvarande ukrainska försvararna gömmer sig tillsammans med hundratals civila i det enorma stålverket Azovstal.

Serhij Volyna leder en grupp ukrainska marinkårssoldater i den belägrade staden. Nu vädjar han till världsledare och diplomater att sätta in en räddningsinsats likt den i Dunkirk under andra världskriget – då hundratusentals allierade soldater räddades över Engelska kanalen.

– Vi har kämpat i 62 dagar helt omringade, säger han i ett videomeddelande på Facebook, rapporterar BBC.

– I vår grupp har vi över 600 killar som är skadade i varierande grad. De är i fruktansvärt stor behov av sjukvård. Här finns inga ordnade förhållande, inga läkemedel, ingen personal som kan hjälpa dem.

Även civila är skadade, enligt Volyna.

– Vi hjälper dem så gott vi kan. Hundratals civila, tiotals barn, många gamla och personer med funktionshinder är med oss.

"Extremt svåra veckor"

Ryska styrkor har under onsdagen avancerat i östra Ukraina.

Den ukrainske försvarsminister Oleksij Reznikov säger i ett inlägg på Facebook att "några extremt svåra veckor ligger framför oss", skriver AFP.

"Ryssland har redan samlat styrkor för en storskalig offensiv i östra Ukraina", skriver han och tillägger att Moskva kommer att "försöka tillfoga så mycket smärta som möjligt".

Reznikov varnar för omfattande förstörelse och kännbara förluster.

"Vi kommer att behöva all vår motståndskraft och extraordinära enighet de kommande dagarna", säger han i meddelandet.

Attacker mot ö

Ryssland uppger att ryska styrkor pressat tillbaka den ukrainska armén från Velyka Komysjuvacha, Zavody och flera andra byar i Donetskregionen. Ukraina bekräftar de ryska styrkornas framryckningar i öst, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den ryska militären uppger sig även ha förstört ett stort lager med vapen som västländer har försett Ukraina med.

Ukraina uppger samtidigt att dess militärt genomfört flera attacker mot den ryskkontrollerade Ormön i Svarta havet. Ett ryskt luftvärnssystem och en militärpostering ska ha slagits ut i samband med attackerna.

Brand i ammunitionslager

Ett ammunitionslager har brunnit i Ryssland, skriver Belgorods guvernör Vyatjeslav Gladkov på meddelandetjänsten Telegram.

Han beskriver hur han vaknade av vad som lät som en hög explosion runt halv fyra på morgonen och att ingen av stadens räddningsmyndigheter har hittills hittat orsaken till explosionerna, rapporterar The Guardian.

"Enligt den preliminära informationen är det ett ammunitionslager som brinner. Inga bostadshus har skadats. Inga civila har dödats eller skadats", skriver Gladkov.

Explosionerna ska ha skett i närheten av en by runt fyra mil från den ukrainska gränsen. Bilder sprids på sociala medier som visar en omfattande brand och kraftig rök som påstås komma från området.

Belgorodprovinsen gränsar till de ukrainska regionerna Luhansk, Sumy och Charkiv, där det har pågått hårda strider sedan Ryssland inledde sin invasion den 24 februari.

Kontroll över luften

Ukraina kontrollerar fortfarande det mesta av landets luftrum, bedömer Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste uppdatering.

Längs en linje från Izium i Charkivregionen, till Rubizjne i Luhanskregionen, rycker de ryska styrkorna fram på ett mer metodiskt sätt än vad som tidigare har setts i Ukraina, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW i sin senaste lägesrapport. På andra håll står det dock relativt stilla i offensiven.

Ormön tillhör Ukraina men ockuperas av ryska styrkor sedan Ryssland inledde sin invasion av landet den 24 februari. Arkivbild. Bild: Maxar Technologies/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 26 april. Bild: Johan Hallnäs/TT