KRIGET I UKRAINA

Ukraina: Ryssland trappar upp offensiven

En ukrainsk soldat rör sig i Charkiv som på nytt attackerats av Ryssland. Bild: Felipe Dana/AP/TT

Ukraina (TT)

Ryssland har trappat upp sin offensiv i Ukrainas södra och östra delar. Minst nio civila har dödats och flera skadats i ryska attacker, enligt de ukrainska myndigheterna.

Samtidigt kommer uppgifter om att staden Kreminna har fallit.

En rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger att ryska styrkor avancerar på flera håll.

– Ryska soldater har inlett en offensiv i alla riktningar, säger rådgivaren Oleksij Arestovyth i ukrainsk tv och tillägger att det ukrainska motståndet varit framgångsrikt på vissa håll, rapporterar CNN.

Enligt Arestovyth riktar de ryska styrkorna framför allt in sig på städerna Kramatorsk och Slovjansk i Donetsk och på Kryvyj Rih i Cherson.

Bombanfall i Charkiv

Tre personer dödades och sju skadades i ett ryskt bombanfall i storstaden Charkiv i östra Ukraina, rapporterar AFP. I staden Popasnaja i Luhansk hittades tre kroppar i bråten efter en förstörd byggnad, uppger regionens guvernör Sergij Gaidaj på meddelandetjänsten Telegram.

"De hade sökt skydd i källaren från ryska robotar. Byggnaden träffades. Väggarna kollapsade", skriver han.

Civila dödsoffer rapporteras även från Zaporizjzja i sydöstra Ukraina och i Donetsk.

"I Avdiivka utförde ryska styrkor luftangrepp. Huvudsjukhuset, en skola och bostadshus träffades", skriver guvernör Pavlo Kyrylenko på Telegram, enligt AFP.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Petro Andryusjenko, rådgivare till borgmästaren i den belägrade hamnstaden Mariupol, säger i en telefonintervju med nyhetsbyrån AP att Ryssland det senaste dygnet intensifierat luftanfallen mot stålverket Azovstal. Enligt honom handlar det om 35 attacker.

– De använder kraftiga bunkerbomber, säger han till AP.

– Hur många som skadats kommer att klarna när bråten röjts bort.

"Häftiga strider rasar"

Det brittiska försvarsdepartementet skriver på Twitter att ryska styrkor har erövrat staden Kreminna i Luhanskregionen.

"Staden Kreminna har enligt uppgift fallit och häftiga strider rasar söder om Izium då ryska styrkor norrifrån och österifrån försöker avancera mot städerna Slovjansk och Kramatorsk", står det i uppdateringen.

Det har inte kommit någon bekräftelse ännu från ukrainskt håll, om att staden i fråga har fallit. Ryssland hävdade redan för flera dagar sedan att ryska styrkor intagit Kreminna.

Rysslands försvarsdepartement uppger att runt 500 ukrainska soldater har dödats under natten sedan landets luftvapen ska ha riktat attacker mot 87 militära mål i Ukraina, rapporterar BBC. Bland annat ska två vapenlager i Charkiv ha träffats, enligt uppgifterna som inte har kunnat bekräftas av oberoende källor.

Susanna Persson Öste/TT

Joakim Magnå/TT

En man plastar för ett fönster i Kramatorsk efter en attack i förra veckan. Arkivbild. Bild: Andriy Andriyenko/AP/TT

Fakta

I åtta år har ryskstödda separatister och ukrainska styrkor stridit i Donbass, där två utbrytarrepubliker har utropats och erkänts av Ryssland.

De motsättningar mellan Ukraina och Ryssland som kom i dagen 2014 går långt tillbaka i tiden. De hade nödtorftigt dolts av sovjetisk propaganda om "brödrafolk".

På halvön Krim i Svarta havet iscensatte Ryssland i februari 2014 en sorts lokal "revolution", noga planerad i Moskva enligt vad Putin senare avslöjade. Det lokala parlamentet ockuperades, den valda regeringen avsattes och rysktrogna politiker tog makten.

I en folkomröstning på Krim påstods 96,7 procent av deltagarna ha sagt ja till anslutning till Ryssland. Lika snabbt antog ryska parlamentet en lag som tillät Putin att förklara Krim som en del av Ryssland.

Inte sedan andra världskriget hade en europeisk gräns flyttats på detta sätt.

När Ryssland under hösten 2021 började dra samman stora truppstyrkor längs gränsen mot Ukraina växte oron, också i andra länder i östra Europa som tidigare varit skilda från Västeuropa av järnridån.

Den 24 februari deklarerade president Putin att en "militär specialoperation" inletts mot Ukraina.

Källor: Utrikespolitiska institutet (UI), AFP.