DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Kina varnar för betydande ekonomiska bekymmer

Shanghai har stängt ner. Bild: Yang Youzong/Nya Kina/AP/TT

Ekonomi (TT-AP-AFP)

Kinas ekonomi växte 4,8 procent under det första kvartalet i år jämfört med samma kvartal 2021, visar officiell data. Men svårigheter väntar.

Tillväxten är högre än föregående kvartals fyra procent, men lägre än det styrande kommunistpartiets mål på 5,5 procent.

Men orosmoln hägrar i horisonten, då siffrorna till stor del inte inkluderar den flera veckor långa nedstängningen av Shanghai. Kina håller fast vid sin nollstrategi mot covid, och ett utbrott i mångmiljonstaden och det finansiella centret har därför inneburit begränsningar i folks rörelsefrihet.

– Vi måste vara medvetna om att i och med att de inhemska och internationella miljöerna blir mer komplicerade och osäkra, så står den ekonomiska utvecklingen inför betydande svårigheter och utmaningar, säger talespersonen Fu Linghui vid landets nationella statistikbyrå.

Det franska investmentbolaget Natixis skriver i en kommentar att nedstängningen av Shanghai framför allt påverkar bilar, elektronik och chiptillverkning. Även om stadens hamn – världens mest trafikerade – fortfarande fungerar som den ska, uppges fraktvolymerna ha minskat.

"När kinesiska ekonomin nyser, så får den globala leveranskedjan en förkylning", skriver bolaget i en kommentar.

Bolaget har tidigare beskrivit nedstängningen som potentiellt värre för den globala ekonomin än Ukrainakriget, eftersom staden står för 40 procent av landets BNP och Kinas ekonomi som helhet är tio gånger större än Rysslands.