KRIGET I UKRAINA

Ukraina redo att diskutera neutralitet

En journalist vandrar genom förödelsen efter en rysk attack i Byshiv i utkanten av huvudstaden Kiev. Bild: Rodrigo Abd/AP/TT

Ukraina (TT)

Nya fredssamtal väntas och Ukrainas mål är solklart, enligt president Volodymyr Zelenskyj.

– Fred utan dröjsmål, säger han.

Ukraina är villigt att överväga neutral status, enligt presidenten.

De nya fredsförhandlingarna väntas dra i gång i Istanbul i Turkiet i veckan.

Enligt ukrainska myndigheter ska samtal mellan ukrainska och ryska representanter ske under måndagen medan Kreml hävdar att det kommer att ske först på tisdag.

I sitt nattliga videotal säger president Volodymyr Zelenskyj att han välkomnar samtalen och att hans prioritet är att bevara Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

– Effektiva säkerhetsgarantier är ett måste. Självklart är målet fred och att vårt land kan återgå till det normala så snart som möjligt, säger Zelenskyj.

Presidenten sade i söndags att han är villig att överväga en neutral status för Ukraina i förhandlingarna med Ryssland. Ett av Kremls huvudkrav har varit att Ukraina inte ska öka sina kontakter med försvarsalliansen Nato. Däremot går Ukraina inte med på en demilitarisering av landet.

En förutsättning för ett fredsavtal är eldupphör och att Ryssland drar tillbaka sina styrkor, poängterade Zelenskyj.

Retirerar från Kiev

Samtidigt kommer uppgifter från marken om att två ryska bataljoner har retirerat till Belarus från områdena kring Kiev, rapporterar BBC.

Enligt en uppdatering från Ukrainas generalstab skulle det tyda på att de ryska styrkorna har lidit stora förluster. Staben skriver också att antalet styrkor som tar sig in i Ukraina från Ryssland har minskat kraftigt.

Från och med nu kommer det nattliga utegångsförbudet i Kiev att vara två timmar kortare, från klockan nio på kvällen till sex på morgonen.

Enligt CNN:s reportrar på plats har dock staden fortsatt beskjutits av artillerield under morgonen. Förorter och kringliggande städer beskrivs som mycket farliga platser.

Sjöfarten blockerad

Den ryska flottan fortsätter också att avfyra robotar mot mål runt om i Ukraina, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste rapport.

I söndags kväll attackerades bland annat städerna Lutsk och Rivne i nordvästra Ukraina av ryska robotar, enligt Zelenskyjs rådgivare Mychailo Podolyak.

"Fler och fler robotar varje dag. Mariupol ligger under en 'bombmatta'", skriver han på Twitter, rapporterar CNN.

Ryssland har också skurit av Ukraina från den internationella sjöfartshandeln genom att blockera landets Svarta havskust, konstaterar Storbritanniens försvarsdepartement.

Men det faktum att Ukraina för några dagar sedan lyckades förstöra ett ryskt landstigningsfartyg i Berdjansk gör att Ryssland framöver troligen kommer att dra sig för att utföra operationer nära kusten, bedömer britterna.

Borgmästare sägs ha dödats

I en intervju med The Economist säger Zelenskyj att borgmästare som har tillfångatagits av Ryssland har dödats.

– De dödade vissa utav dem. Vissa hittar vi inte. Andra har vi hittat och de är döda, säger han.

Susanna Persson Öste/TT

Katri Artta Svarfvar/TT

President Volodymyr Zelenskyj under en intervju med ryska journalister i söndags. Bild: Ukrainas presidentkansli/AP/TT
Kranar i hamnen i Mariupol i södra Ukraina, den 23 februari i år, dagen före kriget bröt ut. Bild: Sergei Grits/AP/TT