DET SVENSKA LANTBRUKET

Centern kräver nytt krispaket för bönder

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, föreslår ett krispaket till för bönder, på 2,1 miiljarder. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Centerpartiet föreslår ett nytt krispaket för bönder på drygt 2 miljarder kronor. Ukrainakrigets effekter har försatt särskilt djurbönder i en extra pressad sits, enligt partiet.

– Det här är det mest akuta läge vi har haft, alla de som har djur är i en extrem situation, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl till TT.

– Vi riskerar att få en utslagning på bred front på kort tid, samtidigt som alla pratar om att vi måste öka vår beredskap och självförsörjning.

Lägger fram

Ådahl lägger fram förslagen i ett utskottsinitiativ i finansutskottet men vågar inte uttala sig om det kan gå att få majoritet för det.

– Vi hoppas att det blir ett brett stöd för det här i utskottet, jag tror ändå att många förstår hur djup krisen är, säger han.

Lantbruket har redan fått ett stödpaket i år på cirka en miljard. Det motiverades med behov att möta kostnadsökningar på bland annat diesel och konstgödsel som uppkom redan före Rysslands invasion av Ukraina. Men den ryska attacken har fått priserna att öka ytterligare, även på foder.

Av de 2,1 miljarder C föreslår vill partiet vika 1,5 miljard för bönder som har kor, höns eller grisar, till exempel.

Dieselåterbäring

Partiet vill göra nedsättningen av skatten på diesel, som regeringen har föreslagit, mer omfattande. Dessutom bör skatten kunna återbetalas för det första halvåret i år, utöver den nedsättning som regeringen har föreslagit från den 1 juli i år och fram till den sista juni 2023.

Lantbrukare och växthusföretagare som använder biodrivmedel i maskiner och för uppvärmning bör få ett särskilt stöd eftersom de inte kan ta del av nedsättningen av skatten på diesel.

Centern vill se ett påslag på 100 miljoner i det så kallade Norrlandsstödet, som hittills varit på 410 miljoner.

Lars Larsson/TT