KRIGET I UKRAINA

Lyx, stål och Abramovitj på EU-lista

Den ryske oligarken Roman Abramovitj på plats under damernas Champions League-final i Göteborg i fjol. Nu drabbas han av EU:s sanktioner. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

Finvin, konst och diamanter får inte längre säljas till Ryssland när EU-länderna nu har fastslagit sitt senaste sanktionspaket.

Och till sist hamnar nu även Roman Abramovitj på EU:s svarta lista.

Den 55-årige Chelsea-ägaren är den kanske mest kända av Rysslands mäktiga oligarker. Han blev stenrik redan på 1990-talet under de privatiseringar av den forna sovjetiska ekonomin som skapade enorma förmögenheter för ett fåtal.

Inledningsvis var han nära knuten till en annan av de mest ökända oligarkerna, bil- och tv-magnaten Boris Berezovskij. Båda hade nära kontakter med förre presidenten Boris Jeltsin och inledningsvis också med dennes efterträdare Vladimir Putin. Berezovskij hamnade dock snabbt i onåd när Putin började ta kontroll över rysk tv, blev av med sina tillgångar och sökte asyl i Storbritannien där han dog 2013.

Abramovitj stannade dock kvar som lojal rådgivare i skymundan, samtidigt som hans oljebolag Sibneft blev allt större och rikare. 2003 köpte han det engelska fotbollslaget Chelsea för motsvarande 800 miljoner kronor – en struntsumma jämfört med de cirka 13 miljarder USA-dollar som han två år senare fick när han sålde sin 75-procentiga andel i Sibneft till statliga Gazprom. Under den här tiden "extraknäckte" han dessutom som guvernör i det avlägsna Tjukotka, längst österut i Sibirien, från 2001-08.

Fler oligarker

Enligt bland andra nyhetssajten Politico Europe förs Abramovitj nu upp på EU:s lista över personer som inte ska ges visum till EU och dessutom få sina eventuella tillgångar frysta i unionen. Samma åtgärder har redan drabbat honom i Storbritannien.

Exakt vilka de nya namnen på listan är blir offentligt först när det publicerats officiellt av EU, vilket väntas senare under tisdagen. Enligt diplomatkällor till Politico rör det sig dock om bland andra German Chan och Aleksej Kuzmitjov från den mäktiga företagsgruppen Alfa och Viktor Rasjnikov från ståljätten MMK.

EU:s svarta lista bestod före det senaste paketet av 862 personer och 53 företag eller organisationer i Ryssland eller de rysskontrollerade delarna av Ukraina.

Listan väntas nu bli utökad med ungefär 15 personer och ett tiotal företag.

Stål och lyxvaror

I det senaste sanktionspaketet – som EU kallar sitt fjärde – ingår även importförbud till EU av en rad ryska stålprodukter och förbud mot nya investeringar i den ryska energisektorn.

Rysslands rika och mäktiga får dessutom säga adjö till de europeiska lyxprodukter som de vant sig vid. Exportförbud från EU införs nämligen av allt från finvin, klockor och diamanter till hästar, lyxbilar och cigarrer.

"När president Putin fortsätter sitt krig mot det ukrainska folket så fortsätter vi med våra ansträngningar för att stödja Ukraina och förlama Kremls krigsmaskin. Målet för sanktionerna är att få president Putin att stoppa det här omänskliga och meningslösa kriget", säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett pressmeddelande.

Wiktor Nummelin/TT