KRIGET I UKRAINA

Partier kallas till säkerhetspolitiska samtal

Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild. Bild: Paul Wennerholm/TT

Politik (TT)

Regeringen bjuder in alla riksdagspartier till säkerhetspolitiska överläggningar.

– Alla partier får lov att ta upp vilka frågor de vill. Natofrågan är något vi diskuterar överallt, hela tiden, säger utrikesminister Ann Linde (S) på frågan om huruvida Natomedlemskap kommer att diskuteras.

Redan i veckan bjuder regeringen in riksdagspartierna till samtal om hur Rysslands invasion av Ukraina påverkar det säkerhetspolitiska läget för svensk del.

– Syftet är att se hur det som har hänt påverkar Sverige och vad det får för konsekvenser för alla våra internationella samarbeten, säger Ann Linde i SVT Morgonstudion.

– Säkerhetssituationen har radikalt förändrats, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Krav på Natodiskussion

De borgerliga partiledarna har krävt att regeringen inleder en diskussion om ett eventuellt Natomedlemskap, på samma sätt som nu görs i Finland. Men svaret från statsminister Magdalena Andersson (S) har varit att det i nuläget är bäst för svensk säkerhet att hålla fast vid nuvarande säkerhetspolitiska linje.

Däremot har regeringen sagt att den nuvarande säkerhetspolitiska analysen ska kompletteras. Den togs fram 2019 av försvarsberedningen, där alla riksdagspartier ingår.

Och nu bjuder alltså utrikes- och försvarsministrarna in till överläggningar med övriga partier. Där kan även frågan om Natomedlemskap komma att tas upp.

Men båda ministrarna värjer sig mot frågor om att regeringen skulle ha bytt fot om Natomedlemskap.

– Man ska inte tolka det på något annat sätt än att vi nu inser och anser att det säkerhetspolitiska läget har förändrats i och med invasionen av Ukraina och då måste vi göra en kompletterande säkerhetspolitisk analys, säger Linde.

– Vi ska inte dramatisera och pressa fram någonting. Det som ska göras är en analys av läget, säger Peter Hultqvist.

Inte förenkla

Han påpekar att analysen ska väga in alla möjliga aspekter och risker med olika ageranden.

– Man kan inte förenkla detta till ett enkelt ja eller nej till Nato, säger Peter Hultqvist.

– Det vi vill ge möjlighet till nu är en nyanserad analys av alltihop, i stället för en upphetsad debatt. Nu ska vi ta det här lugnt och sansat.

Det finns inget slutdatum för när den kompletterande analysen ska vara klar, mer än att det ska vara "ganska snart". Myndigheter, forskare, ambassader och andra ska också bidra med underlag till diskussionerna. Dessutom ska riksdagspartierna få ha synpunkter på hur analysen ska göras.

Maria Davidsson/TT