RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Rekordhöga inflationsförväntningar

Det höga inflationstrycket gör att Fedchefen Jerome Powell pressas att strama åt med räntehöjningar trots hotet om en ny global recession i kölvattnet på Rysslands attack mot Ukraina. Arkivbild Bild: Jonathan Ernst AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Inflationsförväntningarna bland obligationsmarknadens aktörer har dragit iväg till historiskt höga nivåer i USA. På tio års sikt ligger förväntningarna nu på en inflation på 2,785 procent.

Det tidigare rekordet på 2,784 procent slogs 2005.

Rekordet slås dagen inför det att det kommer nya inflationssiffror för februari i USA, där marknaden räknar med att konsumentpriserna i årstakt lyfter med 7,8 procent.

I januari uppmättes USA:s inflation till 7,5 procent.

Hårt tryck för räntehöjningar

Det höga inflationstrycket och inflationsförväntningarna i prissättningen på obligationsmarknaden kan jämföras med USA:s centralbank Federal Reserves inflationsmål på 2 procent och det skapar ett hårt tryck för räntehöjningar och andra åtstramningar.

Nästa räntebesked från Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion kommer nästa vecka. Inför det räknar marknaden med en räntehöjning på 0,25 procentenheter till spannet 0,25-0,50 procent.

Lyftet för inflationsförväntningarna på längre sikt har fått nytt bränsle sedan USA:s regering meddelat att de överväger att införa ett embargo mot import av rysk olja som en sanktion mot Vladimir Putins invasionskrig i Ukraina. Detta besked har lyft råoljepriset till de högsta nivåerna sedan 2008.

Ännu högre i Sverige

Motsvarande inflationsförväntningar på tio års sikt på den svenska obligationsmarknaden ligger ännu högre, på 3,09 procent, enligt Bloomberg. Det kan jämföras med en nivå på 2,20 procent vid årsskiftet.

I Kantar Sifos senaste mätning av inflationsförväntningarna bland marknadens aktörer, som görs på uppdrag av Riksbanken, låg förväntningarna på KPIF-inflationen i februari på ett års sikt på 2,4 procent. På två och fem års sikt låg de på 2,1 procent.

Kantar Sifos februarimätning gjordes 10-16 februari, det vill säga före den turbulens på marknaden som tagit fart efter Rysslands attack in i Ukraina den 24 februari.

Joakim Goksör/TT