KRIGET I UKRAINA

Ukraina: Ryssland kontrollerar kärnkraftverket

Under natten började det brinna vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Bild: Kärnkraftverket Zaporizjzja/AP/TT

Ukrainakriget (TT)

Ryska styrkor har tagit kontroll över det stora kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina, enligt ukrainska myndigheter.

Det ryska angreppet i natt utlöste en brand som släcktes under morgonen.

Den ukrainska regionala militären säger i ett uttalande på fredag morgon att ryska styrkor har tagit kontroll över kärnkraftverket, rapporterar AP. En byggnad bredvid en av verkets sex reaktorer och ett laboratorium ska ha drabbats av branden, men det ska inte påverka kraftverkets säkerhet enligt militären, som tillägger att personal vid kärnkraftverket säkerställer säkerheten.

Attacken rapporteras ha pågått under större delen av natten mot fredag och räddningstjänsten uppger att man till en början hindrats av striderna från att kunna ta sig fram till branden. Först vid 5-tiden på morgonen, svensk tid, nådde brandmännen fram och branden ska nu vara släckt. Det finns inga uppgifter om dödsfall.

Kärnkraftverkets talesperson Andrij Tuz säger till ukrainsk tv att reaktorn närmast branden håller på att renoveras och inte är i drift, men att det finns kärnbränsle i den. Det har dock inte registrerats någon förhöjd nivå av radioaktivitet i området enligt det internationella atomenergiorganet IAEA.

"Vet vad de skjuter mot"

President Volodymyr Zelenskyj vädjade under natten på nytt om omvärldens hjälp.

– Europa måste vakna nu. Den största kärnkraftsanläggningen i Europa brinner. Just nu skjuter ryska stridsvagnar mot kärnkraftsenheter. Det är stridsvagnar som har värmekameror, så de vet vad de skjuter mot. De var förberedda på det här, säger Zelenskyj i ett videomeddelande på Twitter.

Presidenten talade under natten med USA:s president Joe Biden liksom Kanadas och Storbritanniens premiärministrar Justin Trudeau och Boris Johnson om attacken.

Ett uttalande från Downing Street i Londons säger att "premiärministern sade att Putins hänsynslösa agerande nu direkt kan hota säkerheten i hela Europa". Enligt uttalandet kommer Johnson inom kort att begära ett extramöte i FN:s säkerhetsråd.

Ökad oro

Anläggningen Zaporizjzja nära staden Enerhodar är ett av de största kärnkraftverken i Europa och står för ungefär en fjärdedel av Ukrainas energiproduktion. Attacken har ökat oron för vad som kan hända vid fler ryska attacker mot någon av Ukrainas 15 kärnkraftsreaktorer och för att en katastrof liknande den i Tjernobyl 1986 kan bli verklighet.

– Varje kärnkraftverk har robusta säkerhetssystem, säger forskaren och författaren Mariana Budjeryn till TT.

– Men inget system är designat för ett fullskaligt krig, och det finns inget sätt att förutse allt som kan hända i ett kärnkraftverk, fortsätter hon.

Emma Gyllestad/TT

Gustav Sjöholm/TT

Branden ska ha orsakats av en rysk attack. Bild: Kärnkraftverket Zaporizjzja/AP/TT