DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Kriget kan dämpa stark tjänstesektor

STOCKHOLM 20210728Folk med shoppingkassar på Drottninggatan i Stockholm.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Bild: Christine Olsson

Skenande energi- och livsmedelspriser och leveransstörningar på grund av kriget i Ukraina riskerar att dämpa en annars stark tjänstekonjunktur, skriver Almega i ett pressmeddelande.

Senaste inköpschefsindex för tjänstesektorn visar på en stark uppgång i spåren av orderingång och produktion utvecklas ännu starkt. Trots en smärre nedgång från 68,6 i januari till 68,0 är det fortfarande långt över det historiska genomsnittet på 56.

Sysselsättningen har stigit trots att många branscher har brist på arbetskraft. Leveranstiderna har också minskat efter sedan slopandet av de sista coronarestriktionerna.

Men kriget i Ukraina kan ändra på på utvecklingen framöver, varnar Patrik Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

– De direkta effekterna av kriget är begränsade för tjänstesektorn även om vissa branscher berörs mer. Techsektorns verksamhet i Ukraina har vuxit betydligt de senaste åren. Kriget och den ökade osäkerheten i Europa riskerar dock att leda till leveransstörningar i hela näringslivet som även drabbar tjänsteföretagen, säger han.