DEBATTEN OM FRISKOLORNA

M vill ha hårdare krav på friskolor

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Politik (TT)

Skolinspektionen ska kunna stoppa vinstutdelningar om en friskola misslyckats med sitt uppdrag. Det är ett av förslagen i Moderaternas skolpolitik som partiet presenterar på DN Debatt.

"Friskolor fyller en viktig funktion, men det finns uppenbara brister i systemet", skriver M:s partiledare Ulf Kristersson och partiets utbildningspolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Förutom att villkora om vinstutdelning vill M bland annat även att ägar- och ledningsprövningen ska skärpas "för att se till att där finns kompetens och lämplighet för uppdraget". M vill också ha ett gemensamt kommunalt kösystem och "en mycket starkare och tydligare statlig styrning av skolpengen".

Partiet presenterar också förslag för att skapa studiero i klassrummen. Till exempel vill M att det införs en ny brottsrubricering, liknande hot mot tjänsteman, som omfattar skolpersonal. Ett annat förslag är att det ska bli en skyldighet för rektorer att omplacera barn eller ungdomar som beter sig hotfullt mot andra elever och skolpersonal.

M vill bland annat också ha "ett tydligt fokus på mätbara faktakunskaper med inspiration av Finlands läroplan".