Ministern: Räkna inte med elprisstöd igen

Svenska hushåll ska inte räkna med nytt statligt stöd om elräkningarna skjuter i höjden igen. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Hushållen ska inte räkna med stöd för att betala höga elräkningar nästa vinter.

– Nej, regeringen kommer inte att återkomma med en så här exceptionell åtgärd, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

På fredagen höll riksdagen en särskild debatt med anledning av de höga elpriserna i vinter. För ett par veckor sedan presenterade regeringen detaljerna för sitt elprisstöd för att kompensera hushåll som fått skyhöga elräkningar. Då hade debatten gått hög och flera partier filade på stödförslag.

Regeringens stöd bygger på elförbrukningen. Som mest kan ett hushåll få 2 000 kronor per månad under december, januari respektive februari.

Engångsåtgärd

Energiministern gjorde dock klart att stödet är en engångsåtgärd. Hushållen ska inte vänta sig samma hjälp nästa vinter.

– Nej, svenska hushåll kan inte räkna med att vi kommer med en till sådan här åtgärd, svarar han på en fråga från Centerpartiets Rickard Nordin.

– För hushållen kommer både energieffektivisering – oavsett om det pröjsas av dem själva eller staten – och att se över sina avtal, fortsatt vara det bästa sättet att hålla nere sina energikostnader.

Nordin kritiserade regeringen för att inte ha lagt förslag om stöd till hushåll som vill energieffektivisera sina bostäder. Något som snabbt och smart skulle få ned elförbrukningen, anser han.

– De hushåll som har dåligt isolerade väggar, de som har gamla värmelösningar – de får noll kronor i energieffektiviseringsstöd av regeringen. Det är ju de som behöver det, och där det skulle göra störst skillnad, säger Nordin.

Kritik för trubbigt stöd

Farmanbar vill inte utlova eventuella stöd för energieffektivisering i framtida budgetar.

– Men vi är överens om att energieffektivisering är viktigt, oavsett om det sker i flerbostadshus, villor eller industrier, säger ministern.

Khashayar Farmanbar fick en hel del kritik från borgerliga partier för att elprisstödet inte är träffsäkert och inte når dem som drabbats mest. Moderaterna har ett konkurrerande förslag som innebär slopad elskatt för januari och februari för alla hushåll.

Men sedan Sverigedemokraterna i veckan ställde sig bakom regeringens förslag har det tillräckligt stöd för att gå igenom riksdagen.

Maria Davidsson/TT

Fakta

Stödet bygger på hur mycket el ett hushåll har förbrukat, inte på hur hög elräkningen är.

Ersättningsmodellen är utformad som en trappa där lägsta trappsteget ligger på en förbrukningsnivå på 700 kWh per månad och där kunden får en kompensation på 100 kronor per månad, sammanlagt 300 kronor för tre månader.

Det högsta trappsteget ligger på över 2 000 kWh per månad där kunden kommer att få 2 000 kronor per månad, alltså totalt 6 000 kronor.

Ersättningen betalas ut för december, januari och februari.

Stödet beräknas kosta uppemot 7 miljarder kronor.

Enligt regeringen omfattas cirka 2 miljoner hushåll av stödet.

Den som har elräkningar för flera hus kan få dubbla elprisstöd, om förbrukningen uppfyller kriterierna.

Källa: Regeringen