PRIVATEKONOMI

Fler unga vägras skuldsanering

Konsumtionsskulder och spelrelaterade skulder är de vanligaste för åldersgruppen 18-30 år. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Fler ansöker om skuldsanering – men många uppfyller inte kraven och får avslag.

Att fler yngre dras med skulder är en bidragande orsak, enligt Kronofogden.

För fem år sedan var andelen beviljade ansökningar om skuldsanering hos Kronofogden 63 procent. I fjol låg nivån av beviljade ansökningar på 36 procent.

Samtidigt är antalet personer som får skuldsanering på en historiskt hög nivå. 2017 beviljades 9 951 ansökningar av 15 774 totalt och förra året beviljades 11 661 av 28 075 ansökningar.

Huvudorsaken till att en större procentuell andel får avslag är att allt fler yngre, personer mellan 18-30 år, ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. Knappt 8 procent av ansökningarna från åldersgruppen beviljades förra året.

Yngre uppfyller inte kraven

Enligt Per-Olof Lindh uppfyller yngre personer oftast inte de kriterier som krävs för att beviljas skuldsanering. Personen behöver vara så pass skuldsatt att man inte kommer att klara av att betala av sina skulder inom en överskådlig framtid, vilket unga ofta anses som kapabla till.

Skulderna är ofta heller inte så stora bland yngre och man har möjlighet till att skaffa sig ett jobb, fortsätter Per-Olof Lindh. Den skuldsatte måste också kunna visa att man har försökt göra något åt sina skulder, som att betala av dem eller kontakta borgenärer.

– En person som är 24 år och har en skuld på 122 000 kronor, där de flesta är konsumtionslån eller spelrelaterade skulder, och kanske jobbar litegrann eller pluggar, den personen kommer inte att få skuldsanering. Det är en skillnad från en pensionär som är 80 år, för denna person kommer att få en pension och det är lättare att bedöma inkomsten framåt, säger Per-Olof Lindh.

Handlar eller spelar för mycket

De vanligaste skulderna hos personer mellan 18-30 år är konsumtionslån eller spelrelaterade skulder.

– Man handlar för mycket eller spelar för mycket. Sedan finns det också yngre som är ensamstående och inte mäktar med sina utgifter med den inkomst man har, säger Per-Olof Lindh.

För äldre personer beror skulderna ofta på att man har drabbats av någonting i livet, som skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom och att man då inte har hunnit ställa om sin ekonomi.

Per-Olof Lindh tror att skuldsanering för vissa kan verka som en enkel utväg ur skuldfällan, vilket det inte är.

– Man ska ändå leva med en skuldsanering under fem år och det är väldigt tufft att göra det. Då lever man på existensminimum och betalar resten till borgenären.

Börja med att prata

Enligt Kronofogden tar samtidigt färre hjälp av den kommunala budget- och skuldrådgivningen procentuellt sett.

För fem år sedan använde sig två av tre sökande av den möjligheten, förra året var det bara en av tre. Per-Olof Lindh understryker att även om man inte uppfyller kraven som finns för skuldsanering behöver personer med större skulder ändå hjälp.

Att gå och prata med någon om sina ekonomiska problem kan vara ett första steg.

– Annars riskerar de att bli långvariga kunder hos Kronofogden.

Beata Wallsten/TT