KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Heta känslor om kärnkraft och gas

Kärnkraftverket i Tihange i Belgien. Arkivfoto. Bild: Yves Logghe/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Känslorna svallar fortsatt hett när EU-kommissionen nu lägger fram sitt formella förslag om hur naturgas och kärnkraft kan klassas som klimatmässigt hållbart.

Några nya överraskningar väntas inte när EU-kommissionärerna Mairead McGuinness och Valdis Dombrovskis håller presskonferens i Bryssel framåt lunchtid.

Ett utkast till förslag om den så kallade taxonomin skickades ut till medlemsländerna redan på nyårsafton och har därefter dess stötts och blötts av de olika regeringarna. Det har sedan kommissionen tagit hänsyn till – men utan större ändringar.

– Vi tittar på detaljerna i de synpunkter som gjorts till oss för att se vad vi kan hantera, men jag tror att det mer handlar om småbitar snarare än omskrivningar, sade McGuinness till nyhetssajten Politico Europe i måndags.

Enligt utkastet kommer investeringar i såväl naturgas som kärnkraft att kunna klassas som hållbara, åtminstone under en övergångsperiod.

Svenskt brev

Sverige tillhör ändå ett av de länder som försökt påverka i sista stund. I ett brev tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike uttrycker länderna sin "oro" över grönklassandet av naturgasen.

"Bristen på vetenskapliga bevis för att inkludera naturgasen i taxonomin borde leda till en omprövning", heter det bland annat i brevet.

Ilska i Luxemburg

Allra mest ilsket är det dock i det starkt kärnkraftskritiska Luxemburg. Energiminister Claude Turmes anklagar EU-kommissionen för att medvetet använda en process som gör det svårare att stoppa förslaget.

– Föreställ er om det här skulle ske på något annat område: det vore slutet för den europeiska demokratin. Jag har varit engagerad i europeisk politik sedan 1999 och har aldrig sett något liknande, rasar Turmes i en intervju med Politico Europe.

Kommissionens förslag i dag går nu vidare till EU-parlamentet och EU:s medlemsländer för att godkännas. För att stoppa det krävs ett nej från minst 20 medlemsländer med minst 65 procent av EU:s befolkning – eller en majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet.

Wiktor Nummelin/TT