DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Småföretagare oroliga för vården och egen hälsa

Bild: isabell Höjman/TT

Många småföretagare litar inte på att deras anställda kommer att få den vård de behöver. Många är också oroliga för att själva bli sjukskrivna, visar If:s årliga småföretagarundersökning.

If har låtit Novus fråga 1 089 småföretagare vad de oroar sig för och vad som riskerar att få allvarliga konsekvenser för bolaget. Tillgången till sjukvård är en stor orosfaktor.

Fyra av tio småföretagare litar inte på att deras anställda kommer att få snabb tillgång till den skattefinansierade sjukvården om de blir sjuka eller råkar ut för skada.

– Det är förstås oroande att så många inte känner tillit till den offentliga vården. Det finns all anledning för vårdföreträdare att ta detta på allvar och att bemöta dessa upplevelser, säger If:s hälsostrateg Kristina Ström Olsson. i ett uttalande.

Hela 57 procent är oroliga över att själva bli sjukskrivna och lika många uppger att en längre tids sjukfrånvaro hos en anställd i företaget skulle allvarligt kunna påverka verksamheten.

– På mindre företag är vanligtvis varje anställd oerhört viktig för verksamheten. Det kan handla om företagets överlevnad att hålla personal frisk. Det gäller inte minst för egenföretagare, säger Kristina Ström Olsson.