Nya covidreglerna du behöver ha koll på

Ett positivt antigentest räcker nu för att bekräfta att du har covid-19. Tidigare behövde antigentestet stärkas med ett PCR-test. Bild: Petra Lindell/TT

Coronaviruset (sdlHlYtS81SXkw)

Gå till jobbet eller stanna hemma om dottern testar positivt men verkar helt frisk? Det här gäller nu.

På grund av den skenande smittspridningen, som riskerar att lamslå samhället genom stor sjukfrånvaro, ändrade Folkhälsomyndigheten i torsdags reglerna för hemkarantän och testning. Det här gäller nu för dig som bor med en smittad person eller om du själv blir sjuk:

Förkortad familjekarantän med undantag för vissa

Om någon i hushållet testar positivt ska du själv isolera dig i fem dagar från den dagen personen fick symptom.

Du får gå till arbete eller skola om du du är symptomfri och:

Men undantaget gäller just bara arbete och skola – inte fritids- och nöjesaktiviteter. Du får alltså inte gå på krogen, träffa vänner eller gå till gymmet under tiden du är i familjekarantän.

Reglerna gäller alla, även förskole- och skolbarn.

Om du blir sjuk

Om du själv blir sjuk och testar positivt för covid-19 bör du stanna hemma minst fem dagar, räknat från dagen då du fick symtom. Du ska känna dig frisk och ha varit feberfri i 48 timmar innan du bryter isoleringen.

Nya regler kring testning

Provsvar från antigentester – så kallade snabbtester som kan köpas på apotek – räcker för att bevisa att du är smittad. Då ska du stanna hemma minst fem dagar och tills du varit feberfri i minst två dagar. Ett negativt självtest utesluter dock inte covid-19.

Tidigare krävdes att man gjorde ett PCR-test, som beställs genom vården och skickas iväg för analys. Men de testen prioriteras nu bland annat för vården, eftersom testkapaciteten inte räcker.

Tomas Lauffs/TT