DEN SVENSKA INDUSTRIN

Halvledarbrist trycker ned bilförsäljningen

Färre bilar såldes i EU. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Halvledarbristen tryckte ned antalet nybilsregistreringar i EU med 22,8 procent i december. Det var den sjätte månaden i rad med lägre volymer än motsvarande månad året före.

För hela 2021 blev nedgången för bilförsäljningen i EU 2,4 procent, ned till totalt 9,7 miljoner nyregistrerade bilar, enligt branschorganisationen Acea. Jämfört med 2019 – före pandemin och halvledarbristen – var antalet nyregistreringar därmed i fjol 3,3 miljoner lägre.

Bristen på halvledarkomponenter till bilar präglade hela året, men problemet tilltog under hösten.

Ökad andel för Volvo Cars

Volvo Cars var inget undantag. Enligt Aceas föll Volvo Cars försäljning under december med 18,7 procent jämfört med året före, ned till 21 303 bilar. För helåret blev det minus 1,2 procent till 218 878 bilar.

Volvo Cars marknadsandel ökade dock marginellt, till 2,3 procent, från 2,2 procent 2020.

Nedgången var ännu brantare för en del andra märken. EU:s största biltillverkare Volkswagen Groups försäljningras blev 31,6 procent, ned till 185 942 bilar, i december. På helåret blev det minus 4,8 procent till 2,44 miljoner bilar.

För nummer två, Stellantis – med Peugeot, Fiat och Citroen etc – blev nedgången 25 procent till 160 209 bilar i december och minus 2,1 procent på helåret, till 2,12 miljoner bilar.

Geografiskt var utvecklingen spretig. Sveriges helårsutveckling enligt Acea var plus 3,1 procent, trots ett ras på 20,4 procent i december.

I Norge lyfte samtidigt försäljningen på helårsbasis med nästan 25 procent.

Den största marknaden, Tyskland, summerade helåret till minus 10,1 procent och hade ett ras på 26,9 procent i december. I andra stora länder blev det dock plus på helåret, däribland Italien på plus 5,5 procent och Frankrike på plus 0,5 procent.

Batteridrivna elbilar

I Aceas statistik ingår bara försäljningen från medlemsföretag, vilket gör att amerikanska Teslas försäljning inte räknas in.

Enligt en separat rapport sammanställd av Financial Times om fjolårets europeiska bilförsäljning var mer än var femte ny bil som såldes i december i 18 europeiska länder, inklusive Storbritannien, batteridrivna elbilar. Det kan jämföras med 19 procent för dieselbilar, även om man räknar in dieseldrivna hybrider, skriver tidningen.

Teslas försäljning under fjärde kvartalet låg enligt sammanställningen på 309 000 sålda bilar.

Joakim Goksör/TT