CORONARESTRIKTIONERNA

Nöjesbranschen efter beskedet: "Besegrad"

Arkivbild. Bild: ERIK ABEL / TT

Coronaviruset (TT)

Tisdagens besked om utökade restriktioner med publiktak slår hårt mot nöjes- och krogbranschen.

Reglerna om sittande publik och avståndskrav tvingar en del att stänga.

– Besegrad. Det är ordet, säger Carlo Emme, grundare och bandbokare på Plan B, en klubb- och konsertverksamhet i Malmö.

Efter en tuff pandemiperiod har en av stadens populäraste musikscener – som kan ta in över 1 000 gäster totalt inom- och utomhus – åter lyckats öppna både klubb-, konsert- och barverksamhet. Nu är man plötsligt tillbaka på ruta ett igen, konstaterar Carlo Emme när TT ringer på onsdagen.

– Vi ska stänga tillfälligt. Vi tänkte på det under gårdagen och har kommit fram till att vi inte är redo att gå tillbaka tre månader på bara tre dagar.

Även på konsertlokalen Pustervik i Göteborg togs de nya restriktionerna emot med stor uppgivenhet.

– Vi förstod att det fanns vissa orosmoln, men jag måste erkänna att jag blev lite bedrövad över att man tog till den här typen av åtgärder med så kort varsel igen, säger Daniel Levin, vd på Pustervik.

Stängt över jul

Konserter och nattklubb utgör Pusterviks två ben, men nu blir det stängt över jul- och nyårshelgen.

– Vi tar in 900 stående, men att göra om en slutsåld spelning till sittande publik är inte möjligt av flera olika skäl. Det går inte att köpa in stolar över en natt och vi får inte in så många stolar hos oss. Det skulle kosta oss mer pengar att göra det än att inte hålla konserter, säger Daniel Levin.

Kalendern är fullproppad med konserter hela våren, men nu finns en oro för framtiden.

– Frågan är ju hur mycket som kommer att finnas kvar om några veckor. Det är inte bara vi som bestämmer vad som ska finns kvar. Alla konserter arrangeras av ganska många parter och det är hela turnéer som ska pusslas ihop. Faller det på ett ställe så faller det på nästa också. Hela vårens program är hotat.

Under tisdagen kom ett upprop från föreningen Sveriges producenter och privatteatrar, som anser att evenemangsbranschen står på randen till avgrunden i och med införandet av nya restriktioner. Nu efterlyses en krisfond akut.

"Ganska arrogant"

Många vill ha ekonomiskt stöd. Plan B är en av de aktörer som tidigare ansökt, och det kommer bli aktuellt igen.

– Allt hjälper, säger Carlo Emme som berättar att klubben redan bokat in flera internationellt stora akter under våren.

Daniel Levins säger att ha förstår att det i början av pandemin var lite rörigt kring vilka stödåtgärder som var aktuella för kultur- och krogbranschen att söka. Nu borde det vara tydligt specificerat, tycker han.

– När man nu, nästan två år in på pandemin, i praktiken rullar ut ny våg av nedstängning mot den här typen kulturbransch och inte har funderat kring vilka stöd som kommer att finnas, är det anmärkningsvärt och ganska arrogant från myndigheternas sida.

Hälften "på ett bräde"

Hur upplever restaurangerna det?

På Grand Hotel i Lund blir den största skillnaden med de nya restriktionerna att dj och klubbverksamhet på juldagen och nyårsdagen får slopas, konstaterar Erik Berne, som är gastronomiskt ansvarig på det anrika hotellet. Han befarar också att det kan bli avbokningar.

– Folk börjar tolka reglerna på sitt eget sätt, så många bokar av för säkerhets skull, även om de inte behöver göra det, för vi kan följa restriktionerna.

För krogar som redan anpassat sig till tidigare avståndskrav medför restriktionerna det inga större förändringar, om man får tro Marco Sablone som är restaurangchef på Ved i Lund.

– Vi har väldigt luftiga lokaler och vi har inte satt ihop borden sedan förra omgången, utan vi har låtit det vara en meter mellan borden.

Folk går ut och äter. Men för bardelen blir det däremot annorlunda, och Sablone räknar med ett tapp på minst 60–70 procent av försäljningen.

– Normalt har vi 20–30 personer där, men där kommer vi bara kunna ha sex eller sju stycken.

Inför kommande helgers bordsbokningar finns en viss oro på Ved, även om det på den restaurangen handlar om mindre sällskap. Det värsta som kan hända nu är att de gamla reglerna med stängning klockan 20 återinförs, säger Marco Sablone.

– Börjar de reglera tiderna igen, då är det verkligen illa, då tappar man direkt minst 50 procent på ett bräde.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Cecilia Klintö/TT

Carlo Emme, grundare och bandbokare på Plan B, en klubb och konsertverksamhet i Malmö. Bild: Robert Nesta/Plan B
Mörka tider för Pustervik, konsertlokal, nattklubb och bar på Järntorget i Göteborg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Marco Sablone flyttar undan barstolarna på Restaurang Ved i Lund. Bild: Johan Nilsson/TT

Fakta

Sittande servering och en meters avstånd mellan sällskap på restauranger och nattklubbar.

Minst tio kvadratmeter per person för mässor, butiker, kultur- och fritidsverksamheter.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare inomhus ska enbart ha sittande publik, oavsett vaccinbevis. Utan vaccinbevis gäller särskilda regler.

Större samlingar med fler än 500 deltagare kräver vaccinbevis, plus krav på en meters avstånd och max åtta personer i varje sällskap.

Mellan 23 december och 16 januari avråds från cuper, tävlingar och läger.

Allmänna råd om att arbeta hemifrån införs.

Tak på max 50 personer i lokaler som används för privata sammankomster. Gäller från julafton.

Enbart sittande resenärer i långväga kollektivtrafik. Gäller från julafton.

Källor: Regeringen och Folkhälsomyndigheten