SVERIGES ENTREPRENÖRER

Handels inkubator hubben för nästa miljardföretag

Handelshögskolan i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT

Företag som Klarna, Voi och Budbee började alla på Handelshögskolans inkubator, en plats där unga entreprenörer får hjälp att förverkliga sina affärsidéer. DN har träffat nya generationens entreprenörer med storslagna drömmar om miljardvärderignar och börsintroduktioner.

I 20 år har drygt 230 bolag varit med i något av inkubatorprogrammen. Omkring 65 procent av dem är fortfarande aktiva eller har blivit uppköpta.

– Det kan vara ensamt att vara entreprenör, men här kan man få stöttning av andra som befinner sig i samma situation, säger Andreas Johansson, ansvarig för inkubatorprogrammet.

Bland de aktuella företagen finns Dibz, en digital tjänst som samlar bostadsköer på ett ställe. Sedan lanseringen i somras har bolaget fått in över 2 000 betalande kunder. Framöver vill grundarna ta in mer kapital för att växa snabbare och ännu längre fram hoppas man på en börsintroduktion.

– Det är en resa som jag också vill göra. Men jag hoppas att jag inte blir nästa kvinna som gör det, utan att flera hinner före mig, säger Lovisa Qvarner, vd och medgrundare.

Ett annat bolag är Team Together som möjliggör privatpersoner att donerar pengar till välgörande ändamål när de handlar på nätet – utan att själva betala mer. I stället är det handlaren som står för notan.

Dagens Nyheter: På Handels inkubator frodas drömmen om att bygga nästa miljardbolag