DEBATTEN OM PRIVATA SJUKFÖRSÄKRINGAR

Privat sjukförsäkring ska begränsas

Socialminister Lena Hallengren (S) vill utreda ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad vård. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen vill att privata sjukförsäkringar inte ska ge förtur i vårdkön till offentligt finansierad vård. Det betyder att sjukvårdssystemet inte utnyttjas fullt ut, anser Vårdföretagen.

Regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att lämna förslag på ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligfinansierade vården. Syftet är att privata vårdgivare som har avtal med en region om hälso- och sjukvårdstjänster inte ska kunna ge patienter med privat försäkring förtur till vård, rapporterar TT.

– I praktiken innebär det här att en privat vårdgivare behöver välja. Antingen har man avtal med en region, och tar emot skattebetalarna som patienter, eller så har man avtal med ett försäkringsbolag och tar emot deras kunder, säger Hallengren, skriver TT:

Privata vårdgivare kan i dag bedriva både offentligfinansierad och privatfinansierad vård.

Regeringen begär in två kompletterande förslag. Det ena ska hindra privata vårdgivare, som har avtal med en region och alltså bedriver offentlig vård, att ta emot patienter med sjukvårdsförsäkring om det gäller sådan vård som man har avtal med regionen om.

Utredaren ska även lämna förslag som innebär att den offentliga vården enbart får ta emot patienter som remitterats från en privat vårdgivare om det finns avtal med en region – alltså att den privata vårdgivaren bedriver offentligfinansierad vård.

Enligt Vårdföretagarna står privata sjukvårdsförsäkringar för cirka en procent av sjukvårdskostnaderna och konstaterar att den tidigare utredningen inte upplever några undanträngningseffekter. Trots det vill regeringen gå vidare med förslaget. En konsekvens blir att sjukvårdssystemet inte utnyttjas inte fullt ut.

– Vi behöver mer vård, inte mindre, nu när över 600 000 personer väntar på åtgärd, över 200 000 har väntat längre än vårdgarantin föreskriver. När regeringen nu istället vill försvåra för privata aktörer som har flera uppdragsgivare gör de patienter som väntar på vård en otjänst. Det som behövs nu är att nyttja hela sjukvårdens kapacitet, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.

Även Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv, varnar för längre kötider inom den offentliga vården.

Enligt honom är den sannolika konsekvensen av de åtgärder som regeringen föreslår att tillgången till försäkringsfinansierad vård minskar och att trycket ökar på den offentligt finansierade vården.

– Och när trycket på den offentliga vården ökar, genom att fler patienter söker sig dit, så blir även kötiderna längre. Det är inte bra för någon, understryker Anders Morin.

Dessutom menar Anders Morin att konsekvensen av förslaget, att den som får vård via en privat försäkring inte längre skulle kunna få en remiss till den offentliga vården, riskerar att leda till att livsnödvändig vård fördröjs.

Utredaren ska vara klar med sitt uppdrag senast den 30 juni 2022. Ett lagförslag kan därmed lämnas till riksdagen först under nästa mandatperiod.