DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Rekordfå uppsagda tjänstemän behövde stöd

Arbetslöshet var inte ett utbrett problem hos tjänstemän under första kvartalet. Arkivbild. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Ekonomi (TT)

Arbetsmarknaden för svenska tjänstemän var stekhet under det första kvartalet. Antalet nyinskrivna hos tjänstemännens omställningsorganisation TRR var det lägsta för ett enskilt kvartal på 16 år.

Den positiva trenden är tydlig enligt Trygghetsrådet (TRR) – den privata arbetsförmedlingen som drivs gemensamt av facken och näringslivet och stöttar uppsagda tjänstemän på väg mot en ny anställning.

Totalt 1 838 personer ansökte om omställningsstöd hos TRR under årets första kvartal. Det är en minskning med 56 procent jämfört med samma period förra året, då 4 188 tjänstemän sökte stöd hos omställningsorganisationen.

"92 procent av våra tjänstemän kommer ut i ny sysselsättning och svenska tjänstemäns kompetenser är hett eftertraktade på arbetsmarknaden", säger Johan Lagerhäll, tillförordnad vd på TRR i ett pressmeddelande.

Under perioder av pandemin har anmärkningsvärt många tjänstemän varit inskrivna hos TRR, men nu ser organisationen en kraftig rekyl i motsatt riktning.

Antalet inskrivna tjänstemän vid kvartalets slut, 5 353, var den lägsta för ett enskilt kvartal på tio år. Samma kvartal förra året var 13 207 tjänstemän inskrivna. Årets antal motsvarar en minskning med 59 procent.

Totalt har 2 442 tjänstemän gått vidare till ny sysselsättning via TRR under första kvartalet.

"Det är tydligt att pandemins påverkan på den svenska arbetsmarknaden nu tydligt mattats av och än ser vi hos TRR inga stora effekter av kriget i Ukraina men vi följer mycket noggrant utvecklingen", säger Johan Lagerhäll.

Fakta

Det tar nu i genomsnitt 249 dagar för de tjänstemän som är inskrivna hos TRR att hitta en ny sysselsättning.

57 procent av de som hittat ny sysselsättning går vidare till ny anställning.

29 procent går vidare till en ny tidsbegränsad anställning.

7 procent går vidare till studier och 6 procent startar egen rörelse eller företag.

Källa: TRR